Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svensk energipolitik med skygglappar och humbug

Annons

Men det värsta sabotaget mot de klimatpolitiska målen, att minska utsläppen av koldioxid, är regeringens och grönvänsterns beslut att stänga Barsebäcks kärnkraftverk.

Ersättningen kommer i huvudsak att bli el-producerad i koleldade kraftverk i Danmark, Tyskland och Polen. Utsläppen av koldioxid blir cirka sju miljoner ton per år. Detta motsvarar utsläpp av koldioxid från cirka tre miljoner personbilar.

Jämför detta med vad den gröna skatteväxlingen kan ge. Antagligen kommer vi inte att kunna se någon mätbar minskning av bränsleförbrukningen inom bilparken i landet.

Ytterligare ett exempel på regeringens klimathyckleri är förbränningen av fyra miljoner kubikmeter torv per år. Torven anses av klimatsabotörerna som ett förnybart bränsle och därför behövs koldioxiden inte tas med i den svenska utsläppsstatistiken.

I verkligheten tar det upp till ett tusen år innan en torvtäkt har återbildats. Förbränning av torv ger 20 procent mer koldioxid än förbränning av kol. Mot denna bakgrund måste den svenska klimatpolitiken till stora delar betecknas som ren humbug.

Vi kan ta del av ytterligare ett exempel på det politiska schackrandet med våra pengar. Vattenfall har fått ett bidrag på 213 miljoner kronor för att bygga en vindkraftspark vid Öresund. Detta statliga företag, som har tjänat miljarder på sina koleldade kraftverk i Tyskland och Polen, måste tydligen stödjas av skattemedel. Man häpnar!

Misstroendet för svensk energipolitik har gått så långt att elintensiva industrigrupper nu investerar i utländska kraftverk för att trygga sin elförsörjning. Stora Enso har investerat 150 miljoner kronor i den nya finska kärnkraftreaktorn. Både kapital och arbetstillfällen försvinner ur landet. Men för regeringen och grönvänstern handlar det inte om vad som är bra för Sverige, för landets ekonomi, för sysselsättning och välfärd.

Efter årtionden av schackrande, efter alla svikna löften och krossade illusioner, gäller det att visa på något slags resultat inom energipolitiken. Resultatet har blivit att offra Barsebäcks kärnkraftverk till en kostnad av minst 25 miljarder kronor och därtill en försämrad miljö.

Är då svenska folket försvarslöst i detta politiska spel? Svaret är trots allt nej. I september nästa år har väljarna ett effektivt vapen i sin hand, nämligen valsedeln.

KJELL LINGEBLAD

Kjell Lingeblad (m) har varit verksam som elingenjör inom gruv-, skogs- och verkstadsindustrin. Han bor i Grängesberg i Ludvika kommun och debatterar gärna energipolitik.

Mer läsning

Annons