Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svensk design och meny

Annons

Inne på Flottarens restaurang är det stilla innan lunchruschen. Någon enstaka borrmaskin surrar, men det mesta är ändå färdigt. Efter att ha varit stängt sedan sista april har Flottaren öppnat igen. Fokus i inredningen ligger på skandinaviskt. Möblerna kommer från Skandiform och är enkla, i trä med skinndetaljer. Men menyn har inte förändrats märkvärt. Naci Bekdemir förklarar varför det är husmanskost som gäller.

- Många av dem som åker till och från Sälen vill inte ha pizza. De är trötta på det.

Samtidigt tror han att det är snabbt, enkelt och billigt som turisterna vill ha. Där kan han tänka sig att turisterna och ortbefolkningens syn på Flottaren delvis går isär.

- Det lite exklusiva sitter fortfarande i ortsbefolkningens hjärnor. Och det ska ju vara lite skillnad jämfört med till exempel pizzeriorna, men inte så det svider i plånboken, säger Naci Bekdemir.

Men han tror att det går att kombinera och ser ljust på framtiden.

Efter att paret köpte Flottaren 2003 har mycket hänt. Hotelldelen gjordes i ordning för tre år sedan och nu har man siktat in sig på lokalerna för bar- och matgäster. Dessutom har konferensrummet renoverats och snart startar diskoteket för danssugna. Men det blir en öppning på prov. Tidigare har ungdomar haft sönder saker och bråkat.

- De får en andra chans. Vi kommer att ha öppet en kväll i veckan om allt går bra.

Men Naci Bekdemir tror att de rymligare lokalerna kommer att göra skillnad. I december börjar ruschen på riktigt, då vintersemestrare från Sälen börjar åka förbi Vansbro.

- Högsäsongen håller på från december till april. Mest folk är det på sportlovet.

Ägarna har också satsat på mer ljus och öppenhet. Det är förklaringen till varför köket ligger öppet för gästernas insyn. Tre nya fönster vetter också mot vägen. Han tycker sig har märkt en skillnad mellan turisternas och ortsbefolkningens val av sittplats.

- Vansbroborna är kanske lite trötta på älven, de sitter gärna i kafédelen och kollar ut mot vägen. Turisterna sitter helst på uteverandan.

MARTINA FRISK

Mer läsning

Annons