Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sven Larsson död

Annons

Sven Larsson växte upp i klassisk skidmiljö, född i Vattnäs by utanför Mora som han var. Efter gymnasiestudier i Falun, Handelshögskolan i Stockholm - där han avlade civilekonomexamen 1960 - och sex års arbete för Skånska Cement kom han 1966 som ekonomidirketör till det som numera heter JM AB. Där blev han sedan vice vd 1973 och vd 1979.

1982 efterträdde han Arne Jägmo som Svenska Skidförbundets ordförande, vilket föll sig naturligt eftersom det brinnande

skidintresset fanns där sedan unga år, omvittnat av ett 15-tal starter i Vasaloppet.

1996 överlämnade han Svenska Skidförbundets ordförandeskap till Carl Eric Stålberg. Sven Larsson är den som suttit näst längst av de förbundsordföranden som SSF haft under sin snart 94-åriga tillvaro.

Larssons 14 år vid rodret överträffas enbart av Sixtus Jansson som höll i klubban i 26 år, 1922-1948. Under sin ordförandetid fick Sven Larsson uppleva en fantastisk storhetsperiod för svensk skididrott,

med enorma internationella framgångar i alla skiddiscipliner, där Gunde Svan spelade en central roll.

Larsson satt också med i FIS styrelse i tio år. 1998 efterträddes han även på den posten av Carl Eric Stålberg.

Sven Larsson har också varit kommunalt verksam i Lidingö, i skolstyrelsen, kommunfullmäktige och som ordförande i fritidsnämnden.

- Det är med djup saknad som vi nåtts av budet om Sven Larssons bortgång. Han var en stark och dynamisk skidledare med ett

grundmurat engagemang för skidsporten. Sven hade förmågan att kärnfullt och med humor sätta fingret på det väsentliga i olika frågeställningar, säger Svenska Skidförbundets ordförande Carl Eric Stålberg.

Mer läsning

Annons