Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sven Jönsson

Annons

Sven Jönsson i Barkargärdet har lämnat oss och sin jordiska vandring. Jag tror att han var nöjd med sitt liv.

Det var på något sätt så fullständigt och meningsfullt.

Sven växte upp i Islingby, på den tiden då byn var så full av liv och verksamhet. Den var som en stor familj. Det mesta av livsnödvändigheterna fanns i byn. Alla gick eller åkte cykel. Man rörde sig begränsat. På sommaren var älven och stranden ett livsrum för fiske och bad. Sandstranden var den naturliga platsen för barnens lek och idrott.

Sven började sitt långa yrkesliv i Konsum i Islingby. Naturligtvis som springpojke, så var det på den tiden. Men han hade också att påsa mjöl, socker m m från säck.

Med tiden avancerade han till expedit. Att betjäna kunderna över disk. Det var före snabbköpens tid. Sven hade vilja och framåtanda och blev tidigt butiksföreståndare och det var så han kom till oss i Barkargärdet.

Butiken var samlingsplatsen och hade en social funktion. Sven hade en given roll i detta.

Konsumbutiken var platsen där det mesta kunde köpas. Det som inte fanns beställde Sven hem. Han hade en förunderlig förmåga att hinna med och att veta. Men handeln höll på att förändras, snabbköpen, varuhusen kom, butiker lades ned. Sven kände detta och sökte sig till KF-administrationen. Sven blev revisor. Han hade fallenhet för detta också genom sin odramatiska och människotillvända läggning.

Svens hela yrkesverksamma liv var i tjänst för kooperationen. Från pojke till pensionär, en gärning för ekonomisk och social samverkan.

Med tacksamhet ska vi minnas Sven!

RAGNAR

Mer läsning

Annons