Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sven Jerdén har avlidit

Annons

Sven Jerdén, Matrisvägen 38, avled den 6 augusti vid 86 års ålder. Han var född och uppvuxen i Malmö. Efter studentexamen utbildade han sig till jägmästare vid Kungliga Skogshögskolan i Stockholm. Han arbetade några år på Skogsvårdsstyrelsen innan han ändrade inriktning och startade en klädnypsfabrik i Halland.

Sin livsgärning utförde dock Sven Jerdén inom skogs-, natur-och miljövården på Domänverket. I tjugo år var han verksam i Norrbotten och Västerbotten, bland annat som rektor för Skogsskolan i Älvsbyn och som revirförvaltare i Burträsk.

1969 flyttade familjen till Falun där Sven Jerdén fick uppdraget som naturvårdsansvarig på Domänverket. Han var en föregångsman inom natur-och miljövård och utvecklade bland annat i norra Dalarna Gryvelåns naturreservat med produktion av myrmalm enligt uråldrig metod. Gryvelådagarna blev snart en uppskattad årligen återkommande stor händelse i bygden. Sven Jerdén valdes till hedersmedlem i Älvdalens hembygdsförening som tack för sina insatser.

Flinsbergets naturreservat vid Husbyringen är också ett resultat av Sven Jerdéns idoga och entusiastiska arbete med att sprida kunskap om skogs- och naturvård. Han illustrerade själv med kluriga och väl utförda skyltar de många naturstigar han bjöd in till och författade pedagogiska häften om samklangen mellan natur-, skogs- och miljövård.

Sven Jerdén var en mycket god och underhållande berättare. Han guidade många internationella besökare på Domänverket i skogsfrågor men nådde på sitt skånska idiom lika lätt fram till barn och ungdom som traskade med honom i skogen.

Fritiden tillbringade Sven Jerdén helst i naturen. Han var orienterare, medlem i OK Kåre och aktiv i arrangerandet av 5-dagars i Falun 1985. I Halmstad var han med och startade Halmstads OK. Som duktig tecknare ägnade han sig gärna också åt att rita orienteringskartor. Han var medlem i Skogskarlarnas klubb.

Skidåkning var ett annat av Sven Jerdéns många intressen. Hemma på Matrisvägen odlade han och hade en fin trädgård.

Sven Jerdén var änkeman sedan fem år efter hustrun Annalisa född Stalin. Närmast sörjes Sven Jerdén av dottern Anna Jerdén med familj i Eskilstuna och sonen Lars Jerdén med familj i Falun samt systern Ingrid Böhn-Jullander.

Mer läsning

Annons