Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sven Danielsson till minne

Annons

När Sven ringde blev det långa samtal. Då ventilerade vi det mesta, inte minst både smått och stort inom både kyrka och kommun. Han var en man med stort engagemang och som inte drog sig för att ge röst åt de som inte är så talföra.

Sven Danielsson hade många tunga förtroendeuppdrag genom åren. Mellan sammanträdena såg han till att bli ordentligt påläst. Det han inte hade i minnet hade han i alla pappershögarna runt skrivbordet. Till synes slumpvis satte han bara tummen mitt i en av dem och drog fram sina fakta...

Som ålderman i Falu kommunfullmäktige var han ofta tongivande i heta frågor. Likaså var det i kyrkofullmäktige i Svärdsjö. Där och i andra sammanhang kunde han stundom upplevas som inte så lite envis men han hade som regel väl på fötterna och drev sina idéer ihärdigt.

Den egenskapen fick "bolaget", som han sade, också uppleva när hans kära Svartnäs övergavs sedan elden i hyttorna falnat och skogen slutavverkats. Sven såg till att man någorlunda anständigt gjorde rätt för sig - även om det var under knot och protest.

Sven var trogen sina ideal - nykterhetsröreslen och arbetarrörelsen var viktiga ledstjärnor. På senare år kretsade det mesta kring politiken.

Inom socialdemokratiska föreningen i Svärdsjö var han bl a valstatistikern som nogsamt följde utvecklingen och även inför årets val hade han anfallsplanen klar.

Avkoppling unnade han sig sällan. Alltför sällan, tyckta han själv, när det gällde att meta abborre vid fiskestugan på den sköna udden i Ågssjön. Strax före frånfället ägnade han sig dock åt ett annat stort intresse, nämligen att följa utvecklingen i fotbolls-VM i tv.

Vi är många som sörjer Sven och plötsligt slår det mig att nu finns han inte längre att fråga till råds i kniviga frågor. Hädanefter får jag ta mig en funderare på hur han skulle ha reagerat innan jag drar mina slutsatser.

Och även om telefonsamtalen från vännen Sven ibland blev alltför långa kommer jag att sakna dom.

Lars-Erik Larzon

Mer läsning

Annons