Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sven Bohm hedrad

Annons

För drygt två år sedan avled riksspelmannen Sven Bohm, Idbäck. I lördags hedrades han av sina kamrater i Malungs spelmanslag, som dels avtäckte en minnessten över sin forne ledare, dels gav en minneskonsert i Malungs kyrka.

Spelmanslagets nuvarande ordförande Annie Gunnarsson erinrade om Sven Bohms stora insatser för spelmansmusiken i bygden då hon avtäckte minnesstenen, som fått sin plats i Grönlandsparkens norra del, invid fontänen och musikscenen.

- Vi har diskuterat olika placeringar av stenen, men vi kom fram till att det här blir bäst och Sven bodde ju en gång i ett av husen alldeles i närheten, säger Annie.

Invigningen omramades av spelmanslagets musik, som spelade flera låtar med kryddning av Sven Bohm. Han var nämligen litet av specialist på att skriva andrastämman till andras kompositioner. 84 sådana stämmor har han nedtecknat.

På kvällen gav spelmanslaget en minneskonsert i Malungs kyrka och där kunde man höra flera prov på de stämmor som har Sven Bohm som upphovsman.

I familjen Bohm förs spelmanstraditionen vidare av sonen Hans, årets Knis Karl-stipendiat och en flitig medlem i Malungs spelmanslag.

ANDERS MOJANIS

Mer läsning

Annons