Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sveaparken vattenfylls

Annons

Sveaparken håller på att vattenfyllas.

I samband med de pågående grävningsarbetena på torsdagen stötte manskapet på ett kraftigt vattenflöde, som inte gick att hejda.

Redan på torsdagskvällen täcktes hela nedre delen av parken av en vattenspegel och vattnet fortsätter att stiga.

- Det rör sig om ett fenomen med det vetenskapliga namnet fictitiöst artesiskt källflöde, förklarar docent Luigi Vercotti, Geoventenskapliga institutionen vid Uppsala universitet.

- Vad som hänt är att det mäktiga vattenflödet som rinner fram inne i Badelundaåsen med ett utflöde letat sig fram till Sveaparken - med lite hjälp av en grävskopa. På den geologiska tidsskalan är fenomenet inte ovanligt. Däremot är det rätt ovanligt i ett mänskligt historiskt perspektiv.

- Troligtvis har sjöar i närheten av åsen, som Hönsan, Munken och Matsbosjön bildats på samma vis. Hedemoraborna får nog helt enkelt räkna med en något förändrad stadsbild framöver, förklarar Vercotti.

Han begav sig på torsdagen till Hedemora för att studera fenomenet. Hur högt vattnet kommer att stiga vet han inte, men tror att vattennivån kommer att hamna ett par-tre meter från kanten mot de omgivande vägarna.

Kommunalrådet Gun Drugge reagerar med blandade känslor inför det inträffade.

- Först blev jag naturligtvis bestört, med tanke på alla de pengar vi har lagt ner på Sveaparkens uppsnyggning. Helt klart måste även sommarens stora begivenhet, Daldansen flytta någon annanstans.

- Jag insåg dock rätt snabbt att naturen inte gick att hejda i detta fall. Vi får i stället se vilka fördelar detta för med sig. Hedemora har ju saknat en central vattensamling. Den nya dammen, eller om det blir en sjö, kan ju bidra till att göra Hedemora mer levande och lockande, förklarar hon.

Vad ska den nya dammen/ sjön heta?

Allt tyder alltså på att Hedemora kommer att få en ny damm eller sjö. Vad ska den heta? Mejla in ditt förslag till sdt.red@daltid.se, eller ring 0225- 59 54 23 under dagen. Bästa förslaget presenteras i morgon och belönas med en roddtur tillsammans med Gun Drugge eller Jonas Carlgren på den nya sjön när vädret tillåter.

PETER GUSTAVSSON

Mer läsning

Annons