Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svartvadet höll vad han lovade

Annons

Modos lagkapten Per Svartvadet blev än en gång stor matchvinnare då han prickade in 4_1 i den fjärde SM-finalen mot Linköping.

När det var problem med belysningen i Swedbank arena lyste stjärnan som starkast då Modo vann med hela 5_1 och utjämnade finalkampen till 2_2.

När Svartvadet gick ut till sista pausvilan undrade en orolig matchintervjuare om Linköping än en gång skulle kunna göra en jämn match sedan gästerna reducerat till 1_3 i slutsekunderna av andra perioden.

Den sista periodvilan blev rekordlång, nästan en timme, på grund av ett elfel. Matchen kunde dock fullföljas _ trots att belysningen inte kom upp i full ljusstyrka.

Modo fick en drömstart när Mattias Timander i matchupptakten kastade iväg en chanspuck mot mål. Pucken fladdrade retfullt enkelt in i mål bakom Linköpings burväktare Rastislav Stana. 1_0 redan efter 48 sekunder _ det var inte den starten som Linköping önskat sig.

Och värre blev det:

Joakim Eriksson hade efter drygt fyra minuters spel en jättechans att överlista Karol Krizan när han snappade upp en retur framför Modo-målvakten, men Krizan gjorde en jätteräddning. Modo vände spelet i en blixtsnabb kontring. Mikael Pettersson rundade fräckt LHC-backen Jonas Junland och bröt in framför mål där han sprätte upp pucken i nät bakom Stana _ 2_0.

Linköping var minst sagt tagna på sängen av Modos fartfyllda attacker _ och Modos offensiv fortsatte.

När Modo tryckte på mot LHC-kassen hamnade pucken hos backen Adam Andersson som klippte iväg ett skott. Miroslav Horava styrde pucken i stolpen. Då dök Robert Döme påpassligt upp och lyfte iskallt upp pucken i nät.

Linköping gav dock inte upp kampen, utan kämpade på och skapade ett antal farliga målchanser, men Karol Krizan var nära nog omutlig. Det var först i andra periodens slutminut som Ulf Söderström lyckades överlista Modo-målvakten i powerplay.

Det här var utan tvekan Linköpings svagaste insats i finalserien. Modospelarna var hetare och smartare och vann de flesta närkamperna.

Den tjeckiske backen Ivan Majesky gjorde däremot en mycket stark insats i LHC-tröjan. Det var han som städade bäst framför eget mål och var också en pådrivare i det offensiva spelet.

Det var Modos lagmaskineri som firade triumfer denna kväll. Men nyckelpersonen var ändå målvakten Karol Krizan som svarade för ett antal matchavgörande räddningar.

Mikael Pettersson var spelaren som bäst symboliserade Modos guldhunger denna kväll. Han jobbade kopiöst varje sekund han var inne på isen och visade också spelsinne och mod när han med sitt 2_0-mål fick hela laget att tända.

TT

Mer läsning

Annons