Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svartjobbandet ökar

Annons

Mycket tyder på att svartjobbarna blir fler. Och ser man till ungdomarnas attityd så är risken stor att skattemoralen försämras ytterligare i framtiden.

Situationen bedöms som så allvarlig att Skatteverket sedan 2002 satsat nära tio miljoner kronor per år för att försöka påverka ungdomarnas attityd till svartjobb.

- Syftet är att få igång diskussioner om vitt och svart jobb. Vi hoppas att fler ungdomar ska tycka att det är fel att jobba svart, även om de någon gång gör det, säger skatteinformatör Lars Östlund vid Skatteverkets kontor i Falun.

Satsningen har enligt Skatteverket redan fått effekt. Andelen ungdomar som tar avstånd från att jobba svart har under de senaste två åren ökat från 42 till 55 procent.

I dagarna får alla Dalarnas gymnasieskolor Skatteverkets "svarta låda" med en ungdomsfilm och ett rollspel som ska stimulera till ännu mer debatt om svartjobb.

- Det är inte de uteblivna intäkterna från ungdomars sommarjobb som är problemet, utan att svartjobb är så allmänt accepterat. Behåller man den uppfattningen så faller ju hela samhällsapparaten så småningom, säger informationskampanjens ledare Peter Rödin.

Restaurang- och byggbranschen är områden som ofta nämns i sammanhanget, men enligt Skatteverket är fusket utbrett inom hela kontantbranschen.

- Det är i branscher där man hanterar kontanter som tillfället ges, där är också svartjobb väldigt utbrett, säger Rödin.

Varje år går samhället miste om cirka 50 miljarder kronor i skatt på grund av svartjobb i olika former.

- Om vi minskar svartjobbet med bara en enda procent, kan 500 miljoner kronor om året frigöras för att exempelvis sänka skatten eller förbättra villkoren inom skolan, säger Lars Östlund.

MAGNUS ROLANDS

Mer läsning

Annons