Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svartjobb inför rätta

Annons

Det är fyra män från Borlänge, två från Falun och en från Stockholm som åtalats.

De båda Borlängeborna, 38 och 39 år, hade en firma tillsammans som utförde smidesarbeten i Stockholm. De anlitade ett flertal underleverantörer som fakturerade firman för utförda arbeten. Dessa arbeten utfördes dock av männen själva.

Fakturorna var bara ett sätt för att i bokföringen dölja löneutbetalningar. Den som skrev fakturan fick själv ett belopp motsvarande momsen som ersättning. Kontakter knöts på olika byggarbetsplatser.

Alla företag man anlitat för faktureringarna har saknat bokföring och skatteredovisning och flera är eller har varit föremål för brottsutredningar.

Under tiden juli 1999 till december 2000 dolde de löner på 1 643 329 kronor.

Efter en tid beslöt de sig för att sälja företaget. Två av deras tidigare "anställda" köpte företaget för 100 000 kronor. Det var de båda 31-åriga männen.

De tog också över de speciella faktureringsrutinerna. Från januari 2001 till mars 2002 då polisen slog till betalades löner på 4 546 235 kronor ut - utan att bokföras.

Den 31-åriga Falubon förnekar att han först kände till verksamheten. Det var först i februari i år som han fattat misstankar.

38-åringen säger dock att alla fyra var med på det möte där svindlerierna förklarades.

38-åringen och en 48-årig släkting till honom startade efter ett tag en ny firma där de mot betalning skrev fakturor åt sitt gamla företag.

I sitt nya företag misskötte man bokföringen. Faktum är att man inte hade någon alls.

35-åringen och 37-åringen - den senare även känd som "Bandidosmannen" i Grandrazzian - har åtalats för att ha ställt upp med en faktura var. Något de båda förnekar.

ANDERS GUSTAFSSON

Mer läsning

Annons