Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svartbyggen blev lagliga

Annons


Det här är den ovanliga historien om svartbyggena som numera inte är några svartbyggen.

Byggnadsnämnden tipsades om att det kanske fanns en del saker att titta närmare på vid Brunnsvägen 1. Tjänstemän besökte platsen och den 29 januari i år fick Jörgen Busk brev från byggnadsnämnden.

I brevet noterades det att tre byggnader på fastigheten saknade bygglov. Bygglov fanns inte för en gul garagebyggnad och inte heller för en sommarstugeliknande byggnad i samma gula nyans, också den belägen intill Östansbo tjärn.
Bygglov saknades även för en barack.

Jörgen Busk tog bort baracken eftersom den bara stod där tillfälligt. I övrigt så meddelade han byggnadsnämnden att han köpte fastigheten 1995 och att ”svartbyggena” redan då stod på tomten.

– När jag köpte fastigheten hade jag ingen anledning att tro annat än att det fanns bygglov för alla byggnader. Inte kollar man upp en sån sak när man köper en fastighet, säger han.

Stadsarkitekten Göran O. Sundell fick ta sig en ordentlig funderare och slå i lagböckerna. Går det att straffa en fastighetsägare för svartbyggen som uppförts av den förra ägaren?

Jo, det gör det, kom Sundell fram till. Men här fanns det ytterligare en faktor att ta hänsyn till – tidsaspekten.

– Plan- och bygglagen säger att byggnadsnämnden inte kan besluta om föreläggande om mer än tio år har förflutit sedan byggnaderna uppfördes, berättar Göran O. Sundell.

I det här fallet gjordes bedömningen att de två gula strandnära byggnaderna stått på platsen åtminstone sedan 1993. Därmed var saken klar. Svartbyggena är att betrakta som lagliga.

– Jag trodde att jag skulle bli tvungen att ta bort byggnaderna. Skönt att jag slipper det krånglet, säger Jörgen Busk efter att ha läst en kopia av byggnadsnämndens beslut i ärendet.

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons