Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svårt val för eleverna

Annons

Lina Björklund och Cathrine Sundberg är 18 år och läser naturvetenskap på Haraldsbo. De ska rösta om inträde i EMU den 14 september.

I dagsläget vill de vänta med att gå in i valutaunionen.

- Det känns som att man inte vet allt om hur vi kommer påverkas och då är det bättre att ta det lugnt tills läget är stabilt, säger Cathrine.

- Ja, än så länge är jag typiskt svenskt avvaktande, säger Lina.

Trots att Cathrine är emot ett medlemskap i dagsläget tror hon att hon kanske har ändrat sig om 15 år.

- Vi kan rösta en gång till senare om det blir nej nu. Man vet aldrig inte vad som händer i världen i framtiden, säger Cathrine.

Lina hoppas att även nejsidan kommer till skolan snart.

- När Mats Odell talade lät det som om allt var frid och fröjd men det är viktigt att man får se andra sidan också, säger Lina.

Hon har skrivit ett skolarbete om EMU och internationell handel och vill ha mer information om hur EMU påverkar Sveriges inflytande på ekonomin.

- Jag vill veta hur besluten tas i Europeiska centralbanken. Mats Odell sade att Sverige skulle få mer inflytande i EMU. Men han sade också att vi bara kommer få 57 procents beslutanderätt i Europeiska centralbanken när alla länder är med. Hur mycket kommer våra folkomröstningar betyda när folk i Frankfurt bestämmer? Jag tycker det är läskigt att någon annan ska bestämma över mina pengar, säger Lina.

Cathrine håller med, men säger att allt som är nytt skrämmer.

Båda två tror att det är en fördel att gå i skolan när det stundar till val, eftersom eleverna kan ställa frågor och skolan hjälper till med information.

- I höstas, inför riksdagsvalet bjöd skolan in politiker, berättar Lina.

Då kom alla partierna på en gång och debatterade. Men Cathrine tycker att det är bättre att lyssna på en sida i taget.

- Om ja- och nejsidan kommer tillsammans munhuggs de bara. Jag gillar när de får prata till punkt som Mats Odell fick göra i dag.

Cathrine och Lina är inte helt nöjda med EMU-informationen i stort. De efterlyser en mer neutral vägledning från någon som är objektiv.

- Och så vore det kul att höra vad medborgare från EMU-länderna tycker om sin nya valuta, säger Cathrine.

Varken Cathrine eller Lina kommer att sakna de svenska sedlarna och kronorna om Sverige går med i valutaunionen. Men Lina har funderat över en sak:

- Vad ska svenska hockey-landslaget heta om vi går med i EMU? Tre Euros?

KRISTIN LUNDSTRÖM

Mer läsning

Annons