Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svårt utse opartisk jury i terrormål

Annons

Fem år efter den terroranklagade José Padillas gripande börjar nu rättegången. Men det blir svårt att tillsätta en jury som ger honom en rättvis rättegång.

På måndagen inleddes arbetet med att utse en jury. Men det är ingen lätt uppgift i det här fallet, anser Philip Anthony på konsultfirman Decision Quest, som har uppdraget att vaska fram lämpliga jurymedlemmar.

Tiotals potentiella jurymedlemmar nämnde 11 september-attackerna när de fyllde i ett frågeformulär som ska visa deras förmåga att uppträda rättvist och opartiskt.

För fem år sedan meddelade dåvarande justitieminister John Ashcroft att USA hade avslöjat en al-Qaida-plan på att spränga en radioaktiv, så kallad smutsig bomb i en större stad och gripit "en känd terrorist", José Padilla.

Ashcroft sade att planen, om den hade förverkligats, skulle ha lett till "massdöd och skador". President George|W Bush betraktade den amerikanske medborgaren Padilla som en fientlig stridande som kunde hållas i militärt förvar på obestämd tid snarare än att ställas till svars i en civil domstol.

I åtalet nämns dock ingenting om den smutsiga bomben.

I tre och ett halvt år hölls Padilla tillsammans med två medanklagade, 45-årige Adham Amin Hassoun och 44-årige Kifah Wael Jayyousi, fängslad som en fiendekrigare.

Den nu 36-årige Padilla har en bakgrund som latinamerikansk gängmedlem i Chicago. Åklagarna hävdar att han lät sig rekryteras som "gudskrigare" av Hassoun sedan han konverterat till islam när han avtjänade ett fängelsestraff i Florida 1991.

Den sammansvärjning som de ska ägnat sig åt går mer än tio år tillbaka i tiden. Det finns få bevis för att de tre skulle vara direkt ansvariga för några specifika terrordåd. Tänkbara offer för deras terrorhandlingar skulle enligt åklagarna vara bland andra serbiska och kroatiska styrkor i Bosnienkriget och den ryska armén i Tjetjenien.

Försvarsadvokaterna hävdar att det inte nödvändigtvis ledde till brott att stödja en av parterna i de här konflikterna.

TT

Mer läsning

Annons