Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svårt skadad i krock

Annons

Klockan var 15.45 när räddningstjänsten i Vansbro fick larmet om kollisionen som inträffat utmed riksväg 26, en dryg mil norr om Vansbro på vägen mot Mora. Två bilar, den ena hemmahörande i Borås och den andra i Karlskoga, hade frontalkolliderat i det moddiga väglaget.

Av allt att döma var det bilen som kom söderifrån som fått sladd och hamnat i det mötande körfältet. Den mötande bilen slungades ned i diket medan den andra blev stående mitt på vägbanan.

Fyra ambulanser och en sjuktransport kallades till olycksplatsen där vägen var helt blockerad. I bilen som kom norrifrån färdades ett par som båda klarade sig med lindriga skador. De fördes till Mora lasarett med sjuktransportbilen. Även i bilen som kom söderifrån färdades en man och en kvinna. Mannen fördes i ambulans till Mora med lindriga skador medan kvinnan satt svårt fastklämd i bilens passagerarsäte.

Personal från tre ambulanser vårdade henne på plats medan räddningstjänsten arbetade febrilt med att få isär bilen tillräckligt för att få loss de hårt fastklämda benen. Med hjälp av hydrualiska saxar, pressar och en tigersåg klippte och sågade de sönder bilen bit för bit samtidigt som ambulanspersonalen gav den vård som krävdes.

Slutligen lyckades räddningstjänsten dra isär den hoptryckta bilen med hjälp av en vinsch från vardera hållet, förankrade i en brandbil och i bärgningsbilen.

- Jag har aldrig varit med om att någon har varit så svårt fastklämd, säger Patrik Forsell som var räddningsledare under olyckan.

Kvinnan fördes till Mora lasarett med allvarliga skador, men enligt uppgifter från lasarettet var läget stabilt på söndagskvällen.

Under räddningsarbetet var riksvägen helt avstängd under nära tre timmar och många bilister vände om för att hitta alternativa vägar runt Malung.

GÖRAN DANIELSON

Mer läsning

Annons