Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svårt sjuk togs för alkoholist

Annons

Eva hade trots allt tur, när hon drabbades av blodsockerfall i centrala Falun en dag förra veckan. De poliser som kom för att ta hand om henne förstod vad felet var och körde henne till lasarettet. Det har hänt att diabetessjuka personer av misstag hamnat i fyllecell.

Eva Karlsson har lidit av diabetes typ ett i så gott som hela sitt liv. Men de senaste 15 åren har det blivit värre. En vanlig vecka får hon kraftig insulinkänning två eller tre gånger.

- Jag vinglar, benen bär inte. Jag kan få spasmer i armarna, jag sluddrar när jag pratar, och jag fattar liksom inte vad folk säger.

En gång i vintras tuppade hon av mitt i snöskottningen. Hon vaknade senare i snön och lyckades krypa in i huset. Benen bar inte.

Flera gånger har hon vinglat omkring i affärer, på jakt efter något sött som snabbt ska höja blodvärdet. Busschaufförerna har "råkat ut för henne" några gånger.

- Här i Linghed vet ju folk att jag har diabetes. Men jag har kommit till den gränsen att jag drar mig för att åka in till stan. Jag vet ju aldrig när det ska hända, säger Eva Karlsson.

Hon har en insulinpump kopplad till magen. Den ska reglera blodsockerhalten, men det fungerar inte alltid som det ska. I höstas var Eva Karlsson på utredning i Uppsala, men hon väntar fortfarande på de provsvar som där-ifrån skickats till experter i Holland.

Av det som inträffade i en butik förra veckan minns hon inte så mycket. Insulinkänningen var kraftig och medvetandet sviktade. Många gånger verkar blodsockerfallet dessutom så att Eva blir motsträvig och för- nekar att något är fel. Men hennes närmaste ser direkt på henne om hon "är låg".

- Jag får leva med det här resten av livet. Och jag som vet hur det är kommer aldrig att ignorera någon som håller på att tuppa av. Tyvärr är nog många rädda för att lägga sig i, säger Eva.

KARIN WALLÉN

Mer läsning

Annons