Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svårt sia om valutgången i Falun

Annons

Men osäkerheten gäller också i allra högsta grad Falun. Ett av skälen är att flera av partiledarna är helt nya och, i vissa fall, helt okända för väljarna.

Hur många vet, exempelvis, vem kristdemokraten Håkan Nohrén är? Och det är lika viktigt på lokalplanet som på riksplanet att folk tror sig veta vad partiledarna går för.

Utbrytaren Ulf Elgemyr är ett typexempel på vad en enskild person kan betyda. Han var moderat men hoppade av och bildade Falupartiet 1994. Partiet gick fram stort endast på grund av hans namn. Det finns kvar på partiets lista även om Maria Wilje nu är partiföreträdare. Har hon samma förtroende bland väljarna som den gamle?

I flera val har utgången hängt på ett mandat. Kommer de borgerliga partierna även den här gången att få det mandatet?

Blir det borgerlig regering i Falun med ungefär samma styrkeposition som nu kan det bli mörkblått styre. Moderatledaren Mikael Rosén är känd som partiets lokale ideolog och ingen vet i dag hur kompromissvillig han är.

På riksplanen har m sedan förra valet tappat i popularitet. Gäller det också på valdagen kan det innebära ett tapp även i Falun.

Folkpartiets remarkabla upphämtning på riksplanet kommer dock säkerligen att kunna kompensera det genom att fp får fler mandat än dagens tre.

Kommer pensionärspartiet att hänga kvar? I dag har partiet två mandat och har inte gjort särskilt stort väsen av sig. Många spi-sympatisörer lockas av partiets vallöfte om att återställa pensionerna. Men åt pensionerna kan spi inte göra ett dyft på lokalplanet vilket troligen inte alla vet.

Tittar man på det röda blocket blir bilden än mer komplicerad. Hotet mot Göran Persson kan skrämma s-sympatisörer från sofflocket och även ge utslag i Falun.

Vänstern hänger kvar men kanske inte med alla sina sex mandat. Partiet är inte socialdemokraternas drömpartner på grund av alla interna stridigheter. Och samarbetet mellan s och v har gnisslat betänkligt den senaste mandatperioden.

I Stockholm ryar miljöpartiet om att det inte, som nu, vill stödja en socialdemokratisk regering. Och enligt signaler här hemma är inte miljöpartiet i Falun heller intresserat av det. Partiet kan tänka sig samarbeta med borgarna i stället. Frågan är om de är intresserade.

Är de det kan socialdemokraterna glömma makten i Falun.

Men det finns en joker i leken och det är centern. Ett reglerat samarbete mellan s och c har tidigare varit på tapeten. Den gången omöjliggjordes det av otaliga konfrontationer mellan centerns Kenneth Johansson och socialdemokratiska Ingalill Persson.

Nu är båda dessa borta från kommunarenan och enligt vad tidningen erfar kan både c och s tänka sig att överväga ett samarbete efter valet.

Det skulle i så fall innebära att kommunalråden i Falun kommer att heta Jonny Gahnshag och Dan Westerberg.

Mer läsning

Annons