Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svårt samsas i skogen

Annons

Först ett tack till sign Jan Forsberg, för hans insändare för en tid sedan. Han gav en bra beskrivning av hur vi naturfrälsta med våra sällskapshundar har det när vi går i skogarna i jakttider. Alltså ifrån tidig höst och hela vintern.

Själv konfronteras jag ständigt med irrande "gröna män" med gevär, och får tåla den irritation de ger uttryck för, okvädningsord, t o m hot, just för att vi vistas i skogen under jakttid. Vårt oskyldiga nöje, är att vi vill gå med vara hundar i skogen som både de och vi älskar, i ur och skur. Jag vistas oftast i skogarna uppe vid Stångtjärn, Glamsarvet och Kårarvet, just för den vackra naturen och alla strövområden.

Obegripligt för mig, är att ett antal älgpass däruppe är förlagda just efter de märkta, rösade strövlederna. Nog är skogarna så stora så det borde finnas lämpligare områden. Då skulle jägarna slippa irriteras över oss, och vi över dem. Man skulle slippa ständiga vrål ifrån dem, att vi ska koppla våra hundar. Höst och vinter råder inte koppeltvång, det borde väl jägarna väl vara medvetna om. Hur ofta stöter man inte på lösa jakt-hundar? Senast igår mötte jag två flåsande drägglande jakthundar, en stövare och en gråhund, utan ägare i sikte. När vi går i skogen, går vi tillsammans med våra hundar och har full uppsyn på dem.

Hur ska man veta när jakt pågår och kunna undvika de områdena? Som Jan Forsberg så riktigt säger, ingen skyltning förekommer, och det känns enormt olustigt i och med den säkerhetsrisk det innebär att plötsligt befinna sig mitt bland, gevärsskott. Ska man behöva klä sig i röd tomtedräkt, för att undvika risken att bli vådaskjuten? Och sätta en röd mössa på hunden?

Har haft kontakt med polisen och hört mig för, om det är tillåtet att gå i skogen under gällande jakttid, och de har förvissat mig om att man har sin fulla rätt att vistas där. Såvida inte skyltar om "Jakt pågår", just när älgjakten startar i oktober, då har de avrått från att gå just där, men något förbud existerar inte.

BERITH ANDERSSON

Mer läsning

Annons