Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svårt misshandlad

Annons

Tre hjärnblödningar, bruten näsa och blödningar i ögat. När Linus Andersson, 19 år, lades in på sjukhuset i Palma var han rejält tilltyglad.

Misshandeln ägde rum på charterorten Magaluf i slutet av april. I dag mår Linus bra, men han är fortfarande skakad av händelsen på Mallorca.

Han har svårt att minnas alla detaljer från kvällen; i efterhand har han försökt pussla ihop bitarna med sina två kompisar.

- Det blev bråk när vi snackade med några tjejer på en bar. Jag försökte bryta mellan två personer och fick stryk, säger Linus.

Enligt kompisarna låg Linus medvetslös på golvet efter att slaget utdelats. När han vaknat och fått hjälp att torka bort blodet från ansiktet fortsatte gänget till en annan bar. Där var Linus fortfarande så snurrig av smällen att han gick till toaletten för att kräkas.

När han kom ut väntade ett gäng killar på honom. Linus överfölls för andra gången.

- Killen som slog mig påstod att jag hade kräkts på hans kläder. Jag sade att jag inte mindes och bad honom att sluta slå. Jag försökte skydda mitt ansikte med händerna.

Efter misshandeln fick Linus hjälp av sina kompisar att ta sig till lägenheten. Morgonen därpå åkte han till sjukhuset för att röntgas.

- Jag hade ont, men trodde inte att det var så allvarligt. Jag kände mig ganska okej.

Sjukhuspersonalen trodde att det rörde sig om hjärnskakning, men upptäckte istället tre hjärnblödningar. Linus lades omedelbart in på intensivvårdsavdelningen, där han fick stanna i åtta dagar. Därefter låg han på en vanlig avdelning i drygt en vecka.

Kompisarna var på besök, men Linus hade svårt att hålla sig vaken på grund av alla mediciner. Linus pappa kom till Mallorca efter fem dagar och stannade på ön tills det var dags att resa hem. Det är framför allt familjen som har mått dåligt av det som hänt, säger Linus.

- Det måste vara hemskt när en läkare ringer från Spanien och säger att ens son ligger på intensiven.

- Efter att ha läst om andra som råkat ut för samma sak förstår jag vilken tur jag haft. Jag hade kunnat sitta i rullstol eller dött, säger Linus.

Polisen kom till sjukhuset och förhörde Linus om misshandeln. Den misstänkte mannen, som pekades ut av en dörrvakt, är runt 23 år och engelsman.

- Han hade mellanbrunt hår och blå skjorta. Det är det enda jag minns, säger Linus.

Polismannen verkade inte ta det som inträffat på allvar.

- Jag tror att de är trötta på turister som dricker som tokar där nere. Skandinaver åker på stryk minst ett par gånger i veckan.

Rättegången mot engelsmannen kommer att hållas i Spanien och baseras på polisförhör. När den blir av vet inte Linus. Ingen av de inblandade behöver närvara.

Han tror att det kan bli svårt att få upprättelse.

- Polisens anteckningar räcker nog inte för att ge mig rätt. I så fall vill jag försöka sätta dit killen i England.

För två veckor sedan började Linus att jobba. Första tiden i Sverige låg han bara till sängs eller tog en promenad när han orkade. Han ser fortfarande dåligt och har nedsatt luktsinne.

Dessutom har han hamnat efter i skolan och har fyra prov kvar för att få ett fullständigt slutbetyget från gymnasiet.

Efter händelsen på Mallorca känner Linus sig otrygg. Han kan bli nervös när det är mycket folk runt honom; om han hör en spydig kommentar vill han ta sig från platsen så fort som möjligt.

- Tidigare ville jag bli polis. Nu tror jag inte att jag skulle passa för det. Jag har mer respekt för sådana saker i dag, säger Linus.

MARIA BIAMONT

Mer läsning

Annons