Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svart i tv-rutan i dag?

Annons

Helena Broström, som leder Radio Dalarnas morgonprogram tillsammans med Tobias Gruhs, vet att hon har jobb året ut. Men ingenting om vad som händer sedan.

- Det är klart att det känns oroligt för mig och andra i samma situation. Utan fast jobb kan man kan inte ta ett lån för att köpa bil eller hus. Och hur gör man med kontraktet på lägenheten? säger Helena, som konstaterar att osäkerheten påverkar privatlivet på många sätt.

På Sveriges radio och Sveriges television har man i många år levt med anställningsstopp och neddragningar.

Vikarier får bara jobba 11,5 månader - oavsett hur duktiga de är - för annars ger lagen (LAS) dem förtur till fasta jobb. Tidsbegränsade projektanställningar är ett vanligt sätt att ta in folk.

Men nu har Journalistförbundet, SJF, tröttnat. Facket anser att det är dags att ge även radio- och tv-journalister möjlighet till trygga anställningar.

SJF tycker att arbetsgivaren utnyttjar projektanställningarna och vill ha bort den möjligheten ur avtalet.

- Vi har kommit längre och längre bort från hur det är tänkt att fungera, säger Helena Sahlén, fackordförande på Radio Dalarna.

Enligt SJF är tanken med projektanställningarna att man tillfälligt ska kunna ta in folk med specialkunskaper som saknas på redaktionerna. Inte att projekten ska vara mer eller mindre permanenta.

- I dag kan hela redaktioner bestå av projektanställda som med jämna mellanrum tvingas ut i arbetslöshet, säger Anders Hansson, SJF:s sektionsordförande på SVT i Falun.

När det gäller vikarierna kräver SJF ett stopp för den så kallade utlasningen.

- Nu slängs kompetenta medarbetare ut på löpande band, säger Anders Hansson, som kallar arbetsgivaras agerande ett "cyniskt utnyttjande" av människor.

Han beklagar att konflikten kan komma att drabba tredje man:

- Men jag hoppas att alla kan inse värdet av att även journalister kan känna trygghet i tillvaron. Det är klart att man gör ett bättre jobb då.

Om parterna inte kommer överens, drar facket i gång de första stridsåtgärderna i dag på eftermiddagen. Bland annat får journalisterna bara ägna sig åt en funktion om dagen. Något som drabbar både SVT Gävle-Dala och Radio Dalarna hårt.

- Det kommer att bli en väldig oreda, säger Helena Broström.

Varslet betraktas som "lågintensivt" av facket. Men arbetsgivarorganisationen SRAO håller inte med om det.

- Vissa program, till exempel nyheter, kommer inte att kunna sändas, säger SRAO:s vd och chefsförhandlare Jörgen Bjerndell till tidningen Journalisten.

Han vill inte svara på om arbetsgivarsidan planerar några motåtgärder.

INGER WALLIN

Mer läsning

Annons