Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svart humor i konstens tecken

Annons

Ingen lämnar utställningen oberörd och frågan är hur människor reagerar när de ser Olle Schmidts människoben som strålar ut från en rund form som enligt Olle själv kan liknas vid en pizza eller en kaka eller ett katastrofområde.

Frågan blir, vad har hänt?

- Vi träffades på Valands konsthögskola i Göteborg och har sedan haft kontakt med varandra. Det är första gången vi ställer ut i Dalarna, säger Olle som bor i Ödeshög och Lennart Hagbom som bor i Gånarp utanför Ängelholm.

Det blir en lek, allvar, humor och elände, en svart underton, olika dimensioner som speglar varandra.

- Vi vill överraska oss själva, släppa taget, luta oss ut, nästan tappa balansen, säger Lennart och Olle som samarbetar genom att arbeta med liknande tema men med helt olika bildspråk.

- Jag jobbar med målningar och skulpturer, jag inspireras av sagor, B-filmer, David Lynchfilmer, en skruvad verklighet, Twin Peakskänsla, säger Olle Schmidt och rättar till gymnastikskon på en figur som ligger på golvet med en pistol mot huvudet.

Både Olle och Lennart arbetar med slutfasen av utställning på plats i konsthallen. Lennart monterar ihop sin fem meter långa kniv som är supervass. Den ska sitta i ögonhöjd på väggen, obehagligt nära. Obehagligt är också hans uppeldade möblemang som står förkolnat i en pyramid.

-Men det går att välja att ta avstånd från det som hänt, se den förkolnade ytan som vacker, skiftande, som sammet.

Lennart har slipat den fem meter långa kniven, bränt möbler och suttit i soffan framför tv:n och gjort 40 tofsar.

- Det var verkligen kul och lustfyllt, säger Lennart.

Kulturchef Märta Kallur har i samarbete med sin gode vän Staffan Noréus bjudit in konstnärerna.

- Det är kul att kunna visa utställningen som är så full av oväntade händelser och känslor, säger Märta Kallur.

Temat för utställningen "Glänta" har Lennart och Olle hämtat ur en dikt av Tomas Tranströmmer, "Det finns mitt i skogen en oväntad glänta som bara kan hittas av den som gått vilse".

På lördag är det vernissage och utställningen pågår till den 12 september.

KATARINA CHAM

Mer läsning

Annons