Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svart-handeln finns överallt

Annons

Flera av tidningens medarbetare runt om i länet har luskat runt i de olika kommunerna för att få en bild av hur alkoholförsäljningen utanför Systembolagets dörrar egentligen går till i Dalarna.

För att vi ska kunna få så många och sanningsenliga uppgifter som möjligt, har vi lovat våra tipsare att inte avslöja några namn eller orter där svarthandeln pågår.

Vårt mål har varit att få en sann bild.

Och bilden är att svarthandeln finns spridd över hela länet. Såväl i de stora orterna som på landsbygden. Såväl i Västerbergslagen som i norra Dalarna.

En återkommande uppgift visar att en vanlig handel på många orter i länet är genom utländska långtradare. Vid rastplatser, mackar, och framför allt vid företag. Både stora och små.

Men det verkar också bli allt vanligare att personer från länet åker utomlands och tar med sig stora mängder hem. Från flera olika håll i länet får vi höra att stora mängder EU-dricka, framför allt öl men även sprit, tas i i länet för att sedan säljas.

- Det är ju omöjligt att hyra en skåpbil på helgerna. De bokas av folk som åker till Tyskland och bunkrar alkohol, berättar en man.

Det är en utveckling som blivit mycket vanlig i södra Sverige.

- Jag känner en som har slutat jobba. Han klarar sig bra på att åka utomlands och köpa in och sälja vidare på hemmaplan, berättar en annan man vi talat med.

En tredje berättar:

- Det rör sig om stora mängder, som sedan säljs till kompisar och bekanta.

Vi får också höra att det finns företag som fungerar som beställningscentral av importerad alkohol, om privatpersoner som har garageförsäljning och om butiksägare i länet som förstärker sin butikskassa med egenimport av starköl.

- När gubbarna, för det är ofta såna, kommer med sin folköl i kundvagnen erbjuds de att köpa starköl i stället, berättar en man.

Att det dricks allt mer alkohol som inte köps på Systembolaget märks tydligt. Kolla själv om du vill.

En person, som har god insyn i hur ungdomar får tag på sprit och öl berättar:

- Titta i parkerna dagen efter en fest. Där ligger de små tyska burkarna som inte går att panta i Sverige.

JAN SVENSSON

Mer läsning

Annons