Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svårt få stöd till resa

Annons

Inte nog med att det mesta pekar på att violinbyggarutbildningen i Leksand stannar upp i och med vårterminens utgång. Sistaårselevernas tre veckors studieresa ut i Europa om ett par månader krymps till en vecka.

Sponsorerna trängs precis inte för att stötta fiolbyggare, menar läraren Michael Wallmo.

Annat var det på 1980-talet när Michael utbildade sig i ämnet vid skolan som då hette Hantverkets Folkhögskola. Den då fyraåriga utbildningen avslutades med en rejäl Europaresa. Många intressanta studiebesök gjordes och viktiga kontakter knöts. Bland annat besöktes italienska Cremona på Poslätten. Ett mycket uppskattat besök i violinens hemland. Då var det inga större problem att få ekonomiska bidrag. I dag är attityden betydligt kyligare.

- Vi har inte fått ett enda napp.

Det har sökts bidrag hos flera instanser. Senast skickades en skriftlig ansökan om pengar från Entrepenörskolan till utbildningsdepartementet. Totalt rör det sig om en treveckorsresa till en kostnad av cirka 150 000- 200 000 kronor. Michael Wallmo har till viss del förståelse för det svala sponsorintresset.

- Det är svårt med den här typen av sponsring. Det är en smal nisch. Många får för sig att det vi håller på med är hobbybetonat.

Gett upp hoppet har dock inte de tiotalet fiolbyggarna. Resa blir det men som det ser ut i dag i mindre format. En vecka får räcka. Det räcker elevernas eget gemensamma sparkonto till.

Michael Wallmo tycker att det är synd att intresset inte är större för utbildningen som han betecknar som exklusiv. Han tycker vidare att det givetvis är synd att dagens fiolbyggarelever i Leksand förmodligen är de sista inom överskådlig framtid.

- Troligtvis läggs utbildningen på is.

Det handlar om att få ekonomi i utbildningen. Som det är i dag är elevantalet i minsta laget.

CHRISTER KLOCKARÅS

Mer läsning

Annons