Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svårt få sommarjobb

Annons

Förra året var det 72 ungdomar under 19 år som jobbade på lasarettet. De hjälpte till i köken och i receptionen och tog hand om patienter. I år har det inte blivit några yngre. Det finns inte längre någon särskild pott till feriejobb. De enheter som vill anställa feriearbetare får betala det ur den ordinarie kassan.

Däremot anställs det sommarvikarier precis som tidigare. I år blir det 250 vikarier som är 18 år och äldre. De allra flesta har undersköterskeutbildning. De som inte har det ska inte arbeta direkt med omvårdnad utan jobba i receptioner och liknande.

Inom Landstingsservice blir det inte heller några feriearbetare. Senaste gången de hade särskilda feriejobbare var sommaren 2003. Efter det har det inte funnits några extrapengar till att ta in ungdomar. Som tidigare år kommer Landstingsservice vikarier arbeta i kök, med städning, transporter och ta hand om växter. Det blir några tiotal vikarier i sommar. De allra flesta i åldern från 18 år och uppåt.

Ett par privata företag har också dragit ner på sommarjobben. Lennart Swärd hos Cederrot International, säger att de har minskat antalet sommarjobbare. Företaget försöker samordna semestrarna så att det inte behövs så många utifrån. Förra året tog de in fler än tio. I år blir det sex-sju. De flesta kommer att vara äldre än 20 år. Det beror på att de som ska arbeta där exempelvis ska kunna köra truck.

Hos Dellner Couplers i Vika blir det mycket få sommarjobbare. De som har läst teknikprogrammet i Falun och har blivit lovade feriearbete ska få det.

I övrigt kommer företaget att vara mycket restriktivt på grund av att det har varit uppsägningar under våren, säger verkstadschefen Sören Norlander.

Ungdomar under 20 år kan få arbeta hos uthyrningsfirmorna under sommaren. Kent Öyen, personalansvarig hos Manpower i Falun, säger att det händer att kunderna hör av sig till dem för att få sommarjobbare. Det kan röra sig om cirka 15 på en sommar. De kan få arbeta i en reception, på ett lager eller inom industrin.

Alla arbetsgivare drar inte ner på antalet sommarjobbare.

Melkers tar in 30-35 i år och Scania ger jobb till ett 50-tal. Bolagen tar främst in dem som har fyllt 18 år.

Det är svårt att hitta lämpliga arbetsuppgifter för dem som är yngre.

Ännu fler får sommarjobb hos Grycksbo pappersbruk. Ann-Louise Holmbom, som är rekryteringsansvarig, säger att de tar in drygt 100 i år. De är från 18 år och uppåt. De ska sköta pappers-tillverkningen och arbeta skift. De som anställs har någon form av teknisk eller naturvetenskaplig utbildning men behöver inte tidigare erfarenhet. Många har velat sommarjobba vid pappersbruket. Efter annonsering fick Stora Enso in 700 ansökningar om jobb.

KENNETH WESTERLUND

Mer läsning

Annons