Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svårt få rätt om föreningsfusk

Annons

Slätta sportklubb och Falu simsällskap misstänker att KFUM Falun Volley har fuskat med uppgifterna om hur många medlemmar man har och hur många aktiviteter som genomförts. Siffrorna är för höga anser de båda klubbarna vilket KFUM förnekar.

Men är det så så har den ekonomiska fördelningen mellan klubbarna enligt det bingotillstånd länsstyrelsen beviljat blivit fel. Klubbarna har därför överklagat länsstyrelsens beslut till länsrätten.

Den håller nu på att samla in yttranden från berörda. Och enligt länsrätten så kan man inte göra så mycket åt det hela.

- Vi har inga möjligheter vare sig formella eller praktiska att kontrollera om medlemsantalet är rätt, säger handläggare Lars Gustavsson.

Inte ens om länsrätten senare kommer fram till att exempelvis medlemsantalet är fel uppgivet kan man åtgärda felet med mindre än att länsrätten fastställer det exakta medlemsantalet som ska gälla. Och så ingående domar tror inte länsstyrelsen att länsrätten kan komma att fatta.

- Och vi vet själva inget sätt att kontrollera uppgifterna på. Vi går bara efter de fördelningsprinciper som lotteriinspektionen satt upp, säger Lars Gustavsson.

Lotteriinspektionen kommer också att avge ett eget yttrande. Länsstyrelsen påpekar därför att det är av stor vikt att lotteri- inspektionen då anger på vilket underlag ett nytt fördelningsbeslut ska grunda sig.

- Det här är ett mycket knepigt fall, säger Lars Gustavsson.

Det torde ta tid innan länsrätten fattar något beslut i frågan. Under tiden fördelas inkomsterna från bingospelen mellan de 30-tal föreningar som ingår i alliansen enligt det nu överklagade bingotillståndet.

Om det senare visar sig vara fel kan det bli bråk mellan föreningarna och krav på den felande parten om återbetalning.

- Det är ur den aspekten också viktigt att frågan avgörs snabbt, säger Lars Gustavsson.

KATARINA RUDBECK

Mer läsning

Annons