Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svårt att ordna boende åt husockupanterna

Annons

Enligt Socialstyrelsen i Stockholm är kommunen skyldig att tillhandahålla skälig levnadsstandard åt samtliga kommuninvånare.

- Hur noga det sedan efterföljs beror på de politiska ambitionerna, säger Remeus.

I Ludvika kommun finns inte någon särskild policy för att erbjuda missbrukare logi.

- Jag kan inte gå in på enskilda fall, säger Eva de Marothy, som är chef för kommunens individ- och familjeomsorg.

- Men jag kan säga är att alla missbrukare som söker upp oss erbjuds att lägga upp en plan för att bli av med beroendet och förbättra sin levnadsstandard.

- Om de gör det, kan vi få in dem på behandlingshem. Annars har vi inte möjlighet att ordna något boende.

Hon betonar särskilt svårigheten att finna hyresvärdar som vill ha missbrukare eller före detta missbrukare boende i sina fastigheter. Att vissa kommuner hyr lägenheter av de kommunala fastighetsföretagen, som sedan hyrs ut i andra hand, vill hon inte kännas vid.

- Fastighetsägarna vill ändå inte ha kriminella i sina hus, påpekar hon.

- Vi har inte någon möjlighet att utöva påtryckning mot fastighetsägarna, men om någon själv hittar boende hjälper vi gärna till ekonomiskt.

Hon berättar också att kommunen funderar på att starta en verksamhet som söker upp personer som är på väg att bli vräkta, och hjälpa dem att få stanna kvar.

- Det är alltid svårare att hitta nytt boende än att behålla det gamla, konstaterar hon.

De flesta NLT talat med är överens om att någonting måste ske för att hjälpa de aktuella personerna och finna ett permanent boendealternativ åt dem. Även missbrukarna själva vill få ordning på sina liv.

- Jag blir mer och mer förtvivlad för varje dag som går. Jag börjar närma mig 50 år, och det skulle inte vara så tokigt att ha ett riktigt boende, säger en av dem.

- Men vi kan inte ta vilket boende som helst, säger Kjell Stenberg som företräder socialdemokraterna i Grängesberg och sitter i social- och utbildningsnämnden.

- Något kategoriboende, till exempel baracker i skogen, tycker jag till exempel inte är något alternativ. Det skulle visa att vi har gett upp.

- Att bunta ihop dem hjälper inte. De dras redan till varandra. Vissa dagar är de tio stycken i Grängesberg. Jag har hört att de tar hit sina vänner från Västerås och andra ställen i Sverige.

- Därför är det extra viktigt att sära på dem så fort som möjligt, så att inte Grängesberg blir någon fristad för drogmissbrukare och kriminella.

Socialdemokraterna i Grängesberg kommer att diskutera frågan på ett ordinarie styrelsemöte på söndag.

- Mitt förslag innebär att vi ordnar ett samråd mellan polis, socialtjänst och brottsförebyggande rådet för att komma till rätta med det här, fortsätter Stenberg.

- Men det handlar inte bara om att ordna en bostad. De måste få hjälp att återgå till ett normalt liv.

- Tyvärr kan det bli svårt om de inte har viljan. För att en person ska kunna omhändertas med stöd av LVM (Lagen om vård av missbrukare) måste personens leverne utgöra en fara för sitt eget eller någon annans liv.

- Det är lite hårt, eftersom det ofta hindrar oss från att hjälpa människor, avslutar han.

Enligt polisens uppgifter tvångsomhändertogs dock en av husockupanterna i början av den här veckan. Personen har nu sänts till behandlingshem.

Nästa vecka har social- och utbildningsnämnden möte. Diskussionen om lämpliga åtgärder för att återställa ordningen i Grängesberg väntas då komma upp.

STINA ANDERSSON

Mer läsning

Annons