Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Svårt att förstå moderaterna!"

Annons

Christer Gruhs har efterlyst en debatt mellan moderater och socialdemokrater och landstingets pengar och inslaget av kultur i budgeten. Jag välkomnar debatten!

För jag blir inte riktigt klok på moderaternas "kampanj" för att ta bort kultur och en del annat från landstingets agenda!

Jag tror mig förstå att ambitionen är att skapa större utrymme för insatser på vårdområdet. Men jag vill helst inte tro att moderaterna helt vill ta bort samhällets stöd till det viktiga arbete som utförs av till exempel ungdomsorganisationer inom idrotten eller av kulturverksamheter med hela länet som arbetsfält.

M M M

Men inte blir det väl fler operationer om landstinget lämnar över ansvaret för vissa av sina nuvarande uppgifter till t.ex. kommunerna? Gör man en sådan växling ska ju rimligen också en del av skattepengarna följa med! Så brukar det gå till då huvudmannaskap flyttas. (Även om vi i kommunerna tycker att pengarna från staten inte alltid täcker de utgifter som läggs på kommunerna i och med nya uppgifter. Men det är nu en annan historia.)

M M M

Visst kan och bör en del av det kommuner och landsting nu finansierar med skattepengar kunna skötas och bekostas av till exempel föreningar och av enskilda som använder sig av tjänsterna. Och det läggs redan nu ner väldigt mycket idéellt arbete inom de här aktuella områdena. Men det finns gränser också för vad idealisterna orkar med. Och för vad föreningars och enskildas ekonomi tål. Hur skulle Dalateatern, Musik i Dalarna, Dalarnas muséum och de andra länsinstitutionerna kunna överleva och ge oss möjlighet att på olika platser i länet ta del av ett kulturutbud värt namnet om moderaternas politik blev verklighet?

M M M

Givetvis kan man tänka sig andra lösningar än att landstinget har ansvaret för de här verksamheterna, men huvudinvändningen mot moderaternas "kampanj" är att det positiva resultat för vården som de målar upp för väljarna inte kommer att bli verklighet, eftersom den relativt lilla andel av landstingets budget som går till kulturen inte hux flux kan växlas in mot operationer. Och det bör moderaterna i ärlighetens namn också upplysa väljarna om istället för att spela ut kulturen mot vården på det förenklade sätt som nu sker.

Så hur ska moderaterna lösa den här ekvationen? Ska länsinstitutionerna läggas ner? Ska ungdomsorganisationerna - inklusive MUF? - bli utan ekonomiskt stöd? Ska trafiksamordningen genom Dalatrafik kanske skrotas? För inte ska väl moderaterna höja kommunalskatten för att klara skivan!

LARS-BERTIL WIKLUND

Mer läsning

Annons