Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svårt att bevisa att alkoholen är insmugglad

Annons

Mats Jonsson, chef för kriminalunderrättelsetjänsten i Dalarna, tycker att det är en riktig gummiparagraf i lagen som tillåter folk att ta med sig stora mängder alkohol till Sverige om det är "för privat bruk".

- Ibland kan man undra vad våra kära lagstiftare vill, när det finns så stort utrymme för egna tolkningar. För att vi ska kunna styrka att alkohol som förs in hit också säljs vidare, krävs väldigt mycket resurser och insatser. När det blir så krångligt tvingas vi prioritera ner många fall, säger Jonsson.

Morafallet är ett exempel. Men det finns fler, enligt Jonsson.

- Vi vet att det sker försäljning av alkohol vid många arbetsplatser. Men eftersom få vill berätta om det, eftersom många är glada för att kunna köpa öl, vin och sprit lite billigare, så krävs det för stora insatser från vår sida för att komma åt problemet.

Det finns också fall där polisen tvingats betala skadestånd sedan man tagit alkohol i förvar.

- Det har hänt i samband med att vi avbrutit fester, tagit öl i beslag, och varit lite för snabba med att hälla ut alkoholen. Eller att vi beslagtagit och datumet hunnit gå ut.

Kammaråklagare Niclas Eltenius håller i ett aktuellt smugglingsfall. Han har väckt åtal och målet väntas komma upp i tingsrätten nu under våren.

Han tror dock på fällande dom.

- Det beror på att det är så stora mängder. Ju större mängd, desto bättre förklaring krävs från de misstänktas sida. Som jag ser det har de båda misstänkta inte någon riktig trovärdig förklaring.

Det fallet handlar om två Borlängebor som åkte fast i tullen vid Öresundsbron. Med sig hade de i runda slängar 4 000 liter alkohol, fördelat på 3 920 liter starköl, 34,5 liter vin, 16,8 liter sprit, 6,6 liter alkoläsk och en halv liter likör.

Eltenius håller dock med om att det kan vara svårt att få misstänkta dömda för smuggling.

- Om det rör sig om mindre mängder måste man nästan alltid ha något ytterligare, exempelvis en försäljninglista som visar vem man tänkt förse med alkohol. Det vore förstås bra om vi fick klarlagt var gränsen går så slipper vi ha tveksamma fall i rätten.

Bo Persson vid polisen har känslan av att bruket av alkohol har ökat hela tiden under en följd av år. Enligt honom är det ett stort problem med den tillåtande attityden som samhället och dess invånare har till alkohol. Jämfört med narkotika.

- Alkoholen är den största problemkällan vid våldsbrott, långt större än narkotikan. Vid nästan alla misshandelsbrott är en eller båda parter alkoholpåverkade.

Och tendensen är att insmugglad alkohol är det som ökar mest.

- Vi ser en tydlig tendens till att antalet tips till oss som rör hembränt minskar, men tips om smuggelsprit ökar.

Mats Jonsson hoppas nu på en sänkning av alkoholskatten i Sverige.

- Om man bara behöver betala lite mer på Systembolaget än för smuggelspriten så tror jag att den illegala marknaden kommer att minska drastiskt. Jag tror inte att den totala konsumtionen kommer att öka:

- Vi vet att många kriminella organisationer försörjer sig på att smuggla sprit. Vilket gör alkoholen mer lättillgänglig. Den illegala handeln är öppen dygnet runt, och står det en 14-åring med en sedel i handen, så säljs det även svartsprit till den personen.

Mer läsning

Annons