Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svårparkerat vid station

Annons

Men för de som måste ta egen bil till och från tåget vid Ludvika station kan det bli bekymmer. Där finns nämligen bara ett par ynka hyrplatser. De som parkerar på allmän plats riskerar p-böter efter 24 timmar.

Det handlar om ett gammalt problem som fortfarande tarvar en lösning. Ännu 19 månader efter den storartade premiären för den nya snabba tågtrafiken finns små möjligheter för långpendlarna att parkera lagligt nära stationsområdet.

Helt nyligen var en upprörd resenär i kontakt med tidningen sedan han fått sin bil lappad medan han själv befann sig på annan ort. Han har fått nog och tänker inte fortsätta att använda sig av kollektiva kommunikationsmedel.

- Vi har en eller två platser vid den gula byggnaden (gamla taxi och truckgaraget söder om stationshuset). Det är ju inte så mycket att tillgå, säger Susanne Eriksson på biljettkontoret.

- Ska man ställa bilen på någon av dessa platser betalar man 20 kronor per dygn och den hyran betalas samtidigt som man köper biljetten, förklarar hon.

En större offentlig parkering finns ett stycke norr om bussterminalen. Snett över gatan, på de gamla rivningstomterna i hörnet Eriksgatan-Bergslagsgatan finns också en hel del p-platser. Ett tiotal allmänna platser finns även i parken mellan BK-huset och Bergslagsgatan.

Men problemet med dessa och alla andra är att bilarna bara får stå ett dygn. Sedan är de ett lovligt byte för kommunens lapplisa.

- Ja, vi har ju 24-timmarsregeln, bekräftar Christer Lindberg, projektingenjör på tekniska kontoret.

- Men när det är helg får man parkera från fredag till måndag, tillägger han.

Det torde inte vara någon tröst för de som långpendlar till arbete och studier. Veckosluten är i de flesta fall ledig tid för den aktuella kategorin. Då finns inget behov av att parkera nära tågen och bussarna.

- Vi är medvetna om problemet men det är tyvärr ganska komplicerat.

- Det är en jättesvår fråga, suckar stadsarkitekten Göran O. Sundell.

Han kan bara hänvisa till den långsiktiga planeringen under rubriken Entré Ludvika för tillskapandet av ett modernt resecentrum i Ludvika.

- Kommunens "huvudspår" i det här är att vi ska komma över mark ute på bangårdsområdet. Där vill vi ha en långsiktig lösning med en ordentlig resandeparkering för åtminstone ett 40-tal bilar.

FREDDY NYLUND

Mer läsning

Annons