Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svärmor - till hjälp eller stjälp

Annons

I dag skriver jag ett hemligt brev till alla svärmödrar. Vi har i alla tider levt i en orättvis värld. Vi försöker hjälpa till och ställa upp och vi får kanske inte den uppskattning vi skulle önska...

Vi kan göra mycket genom att ändra förhållningssätt till vårt uppdrag. Vi har redan glömt hur rörigt vi hade det när våra barn var små.

I dag kan en svärmor uttrycka sig ungefär så här: "Hej, du behöver inte städa för att jag tittar in och hälsar på," vilket betyder "här är det ostädat" eller "har barnen verkligen ätit?"

Om sonhustrun eller dottern svarar: "Ja, de har nyss ätit spagetti och köttfärssås" så hör inte svärmor det utan fortsätter "jag steker pannkaka med vispgrädde, så att de får lite mat i sig".

Vad vi svärmödrar säger är: "Du kan inte ens laga mat till barnen".

Om de unga föräldrarna är trötta och slitna av arbete i och utanför hemmet och dessutom arbetar på att få ihop sina relationer, ja, då tar de lätt vår "hjälpsamhet" som kritik.

Hur ska vi då göra? Visa respekt för den nya familjen. Fråga om du kan hjälpa till med något. Och - vänta på svaret!

Fråga hur och när du ska hjälpa till.

Lås aldrig upp deras dörr och gå in utan lov. Det är hemfridsbrott.

Det är din uppgift att säga ja eller nej. Om du säger ja fast du inte vill då ger du dem bara dåligt samvete och du känner dig själv utnyttjad.

Ja, men, säger du, om min son har en egoistisk och lat hustru så måste jag ju ge honom stöd så att han inte arbetar ihjäl sig.

Kanske, men det är han som valt henne, och i det fallet får du erbjuda honom hjälp men inte klampa in förrän han säger "ja tack, jag vill ha hjälp".

Ge uppmuntran. Försök att se med nya ögon. Släpp oron och koncentrera dig på vad som fungerar. Säg det!

Om unga föräldrar får uppmuntran och bekräftelse på vad de gör bra blir de ännu bättre. Ge råd - när de ber om det. Endast då tar de emot dina råd.

Satsa på att bli mer mormor/farmor än svärmor!

En mormor/farmor kan uträtta storverk för mänskligheten.

Mor- och farföräldrar kan med en ganska liten insats ge sina barnbarn trygghet, omsorg och stabilitet. Ge mormor/farmortid i stället för barnvaktstid. Låt vakttiden heta mystid.

En mormor ger sitt barnbarn en simhallsdag i månaden. En annan ger en mormorkväll i veckan (medan föräldrarna har partid och äter god mat tillsammans med tre föräldrapar till). En mormor tar tjänstledigt från sitt arbete varje fredag och låter barnbarnet få en hemmadag utan krav och plikter. En farmor bakar de där bullarna som doftar så gott när de är nybakade.

Gör det du är bra på och det som passar både dig och ditt barnbarn.

Bli en coachande svärmor med ett eget liv! Njut av att ge tid till barnbarnet! Lev nära livet!

Mer läsning

Annons