Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svaret fanns närmare än vad polisen kunde ana

Annons

Jan-Erik Brandt berättar nu vart de övriga kläder som Marie bar under den aktuella kvällen tog vägen.

- Hennes kläder lade jag in i klädskåpet igen. De hamnade i tvättkorgen, sedan i tvättmaskinen och sedan in i skåpet. Ett par mycket ljusa jeans, rosaaktig bh och trosor, en svart t-shirtliknande topp. Stövlarna i bagaget på Forden och jackan har ni hittat, berättar Brandt i ett förhör från den 29 september i år.

Redan dagen efter försvinnandet reagerade Maries far på att tvättmaskinen var i gång vid ett besök hos Brandt, en iakttagelse som han någon dag senare redovisar för polisen som gör följande anteckningar:

"(Faderns namn) uppger att han dragit sig till minnes att han hörde att Jan-Erik satt i gång tvättmaskinen och tycker att det är konstigt. Dels att Jan-Erik tvättar över huvud taget - vilket han aldrig sett honom göra tidigare - dels med tanke på att Marie var försvunnen, att man ställer sig och tvättar då, så nära inpå tiden för försvinnandet".

Kanske hade en titt i tvätt- maskinen kunnat leda till en betydligt snabbare lösning av försvinnandet.

Brandt uppger att han lade Maries stövlar i en påse som han sedan kastade in i bagageutrymmet på hennes Ford Fairlaine som stod parkerad i verkstadsutrymmet.

Trots att fyndet av stövlarna finns noggrant redovisat och fotograferat i förundersökningen tycks ingen gjort kopplingen att stövlarna i bilen är desamma som de Marie bar under mordkvällen.

Om den upphittade klubbjackan säger Brandt att han gömde den vid samma tillfälle som stövlarna. Han håller också fast vid uppgiften att paret under en tid hade tre klubbjackor hemma men säger nu att Marie åkte och lämnade tillbaka den ena till klubben. Den gömda jackan hade han tänkt att göra sig av med senare men säger att det tog emot att ens ta i den.

Brandt har berättat att det som fick honom att tappa besinningen och strypa Marie var att hon skulle lämna honom för en annan man och att han då inte skulle få träffa barnen i fortsättningen, uppgifter som starkt ifrågasätts av förhörsledaren:

Du har nämnt att det var någonting förra sommaren mellan honom och Marie, säger förhörsledaren.

- Mm.

Efter att ni har försonats säger du med egna ord att det var oförskämt bra.

- Mm.

Hon ger sig av den här kvällen, kommer tillbaka, klär av sig och är på väg i säng då hon nämner den här mannen och att hon ska lämna dig.

- Mm.

Tar du det här på fullaste allvar, att två felplacerade hundskålar ska rasera förhållandet som är oförskämt bra?

- Nej, jag tycker också att det är konstigt.

Man kan ju fundera lite grand varför hon kommer in i sovrummet naken och säger att hon vill flytta.

- Mm.

Har du någon förklaring till det?

- Nej, det har jag inte.

En sak jag också funderar på är ju varför det här erkännandet kommer nu och inte före eller efter tingsrättens förhandling?

- Ja, det är att man försöker väl lura sig själv att det kanske ska ordna sig i sinom tid. Sedan tycker jag att det har spårat ur med alla mediaskriverier, så det är väl lika bra att nu komma fram till det som hänt i stället. Inte en massa annat.

GÖRAN DANIELSON

Mer läsning

Annons