Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svärdsjö satsar på stadiga gravstenar

Annons

- Det har varit genomgående positivt gensvar, säger en av kyrkogårdsvaktmästarna vid Svärdsjö församling.

Det var i våras som tidningen skrev om den otäcka olyckan som inträffade på Svärdsjö kyrkogård. En lutande gravsten föll då över en 87-årig kvinna och krossade hennes fot. Sedan dess har kyrkogårdspersonalen lagt omkull ett stort antal lutande gravstenar som identifierats som riskobjekt.

Svärdsjö kyrkogård har problem med gravstenar som är odubbade, saknar stadig sockel, eftersom de lätt börjar luta när jorden rör på sig på våren i samband med att tjälen går ur marken.

För att komma tillrätta med problemet har nu Svärsjö församling skickat ut brev till dem som har lutande gravstenar:

- Det är inte fullt ut två hundra brev, men omkring där. Det är många som har hört av sig och frågat hur de ska åtgärda problemen och få tag i stenhuggare. Ansvaret för att åtgärda det här ligger ju på gravrättsinnehavaren, säger en av kyrkogårdsvaktmästarna.

Han vet inte exakt hur många Svärdsjöbor som redan nu har åtgärdat problemet, men sent i höst eller i vår ska man åter gå igenom samtliga gravstenar på kyrkogården för att se om de står stadigt.

Kan du säga att det är tryggt att besöka kyrkogården nu?

- Nog tror jag att du vågar dig hit. Det har blivit bättre och förhoppningsvis har fler beställt jobb av stenhuggeriet men som man inte hunnit med att göra ännu; det är nog på bättringsvägen, säger han.

ANN-SOFIE MASTH

Mer läsning

Annons