Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svårare att hitta älgkött i butiker

Annons

Nya EU-regler krånglar till det för jägare som vill sälja sitt kött. Därmed blir det också svårare för konsumenter att köpa älgkött i handeln.

Men slakt- och charkföretaget Karelius med viltprodukter som specialitet tar nyordningen med ro.

- Vi är godkända idag. Med de nya reglerna måste vi få lokalerna godkända på nytt. Det är inget problem, säger Mikael Karelius.

Företaget köper, slaktar och styckar älg från jaktlag i trakten. Älgen säljs sedan som stek och korv.

Kan ni ta emot mer älg?

- Nej tyvärr, vi slår redan i taket. Problemet är att det finns så få som vill jobba med slakt och styckning idag. Vi har försökt att lära upp folk, men det har inte funkat. Lönen är inte så hög heller.

Hittills har Karelius hjälpt ett tiotal jaktlag i Limaskogarna.

- Men det måste vi sluta med . Vi orkar helt enkelt inte längre, säger Mikael Karelius.

Limaföretaget gör inte bara godis av älg. Björnkorv har också blivit en succé.

- Ifjol köpte vi en björn i Särna. Men annars tar vi köttet till korven från Vilhelmina. Renkött köper vi från Idre Ren, men även norrifrån.

Nötkött köper man i Stockholm.

- Vi vill till varje pris ha svenskt kött även om det är lite dyrare. Men med allt färre bönder i Sverige blir också tillgången på svenskt kött allt mindre, säger Mikael Karelius.

Idag har företaget fem anställda.

- Men snart är vi bara fyra.

Ska ni anställa någon ny?

- Ärligt talat så vet jag inte. Det är svårt att få tag i folk. Annars får vi dra ned lite på produktionen, säger Mikael Karelius.

ROSA GOLZIO

Mer läsning

Annons