Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svarade inte på brev och samtal - JO-anmäld

Annons

Heinz Ondrejka anser att Falu kommun struntar i förvaltningslagen. Enligt den ska svenska myndigheter besvara allmän- hetens frågor så fort som möjligt.

I april förra året hörde Ondrejka av sig till gatu - och parkförvaltning gällande fällning av träd. Klara besked fick han först tio månader senare, efter tre telefonsamtal och två brev. Det första brevet till gatudirektören besvarades aldrig, det andra först efter fyra månader.

I januari skrev Ondrejka till kommunstyrelsens ordförande Jonny Gahnshag och frågade om förfarandet var en vedertagen policy inom Falu kommun. Han ville också veta vad som gjordes för att saken inte skulle upprepas.

När inget svar från Gahnshag inkommit i april skickade Ondrejka ett nytt brev. Också detta svar uteblev.

Ondrejka har nu JO-anmält Gahnshag för att markera att Falu kommun inte följer förvaltningslagen.

- Efter att ha talat med andra kommuninvånare verkar det som om kommunen har satt det här i system. Kanske hoppas de att man ska tröttna, säger Heinz Ondrejka.

Enligt byråchef Carina Hedbom Blomkvist är ärenden som detta relativt vanliga hos justitieombudsmannen, JO. Det normala förfarandet är att myndigheten i fråga kontaktas och måste svara på klagomålet. Detta skickas sedan vidare till den klagande.

- I vissa fall händer det att myndigheten säger att man just sitter och skriver på ett svar. Då kräver vi att få en kopia, säger Carina Hedbom Blomkvist.

Hon tror att många myndigheter känner sig pressade när JO hör av sig. I de flesta fall tar man till sig kritiken och ser vad som kan förbättras i systemet.

- Det är inte så ofta det handlar om okunnighet. Snarare är det en fråga om resursbrist, säger Carina HedJbom Blomkvist.

Jonny Gahnshag var inte anträffbar när tidningen sökte honom i går. Hans sekreterare berättar dock att Gahnshag har som regel att svara på allmänhetens frågor så fort det går.

MARIA BIAMONT

Mer läsning

Annons