Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svåra översvämningar efter oväder

Annons

Ovädret på Australiens östkust krävde nio liv.

Nu har stormen bedarrat, men översvämningar kan tvinga tusentals människor från sina hem.

Regn var något efterlängtat i Sydney för bara en vecka sedan. Men efter flera dygn av stormar och skyfall har samhällena norr om staden förvandlats till ett katastrofområde. Staden Newcastle ser enligt vittnen ut som om den drabbats av en jordbävning.

En av stadens invånare, Harry Gregory, berättade att han flytt sitt hem när hans kylskåp och säng flöt iväg.

Natten mellan lördag och söndag evakuerade räddningsarbetare 400 personer och ytterligare 5|000 uppmanades att sätta sig i säkerhet när vattnet i floderna förväntas stiga ytterligare. I floden Hunter River var vattenståndet på söndagen mer än elva meter över det normala.

Flertalet av dödsfallen har orsakats av översvämningarna. En hel småbarnsfamilj omkom i fredags när motorvägen under deras bil kollapsade, underminerad av det forsande vattnet. Ett par dog när bilen de färdades i sveptes av en bro och ytterligare en man dödades av ett fallande träd.

Australiens premiärminister John Howard lovade dem som drabbats av ovädret ekonomisk ersättning, som ska tas ur landets fonder för naturkatastrofer.

Fraktfartyget Pasha Bulker som grundstötte utanför Newcastle i det hårda vädret verkar vara utom fara. 30|000-tonnaren har inte sprungit läck och uppges kunna dras loss inom kort.

TT

Mer läsning

Annons