Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svår uppväxt - en grogrund för kriminalitet

Annons

Hos många av de unga personer som hamnar i kriminalitet och narkotikamissbruk har föräldrarna inte lyckats förmedla normer och regler.

Det medför att de har svårt att närma sig andra människor och vet inte hur de ska föra ett normalt samtal.

Lars Ekholm har 20 års erfarenhet av arbete med unga kriminella och arbetar som mentalskötare på ett behandlingshem söder om Stockholm:

- Vi försöker få unga människor att förstå att deras fäder inte var kloka som begick brott. Om pojkar beundrar sina fäder som sitter hemma och super och slåss ligger de illa till. De måste bryta sig loss från sina familjer.

- Men de kan få betala ett högt pris i form av att familjen tar avstånd från dem. De här människorna måste gå igenom en process och mogna.

- Jag möter ibland före detta patienter som berättar att deras föräldrar tycker att de blivit fina av sig, och skyller på det där behandlingshemmet de bodde på i två år, de ondgör sig över att deras barn har börjat studera.

Patienterna kommer bland annat från mentalsjukhus som Karsudden och Säter.

Det går redan i tidiga år att se om ett barn är på väg att förlora fotfästet. Enligt Lars Ekholm märks det redan under förskoletiden.

Men en trasslig uppväxt behöver inte var detsamma som att ha föräldrar som är missbrukare eller kriminella.

- Föräldrarna kan vara läkare och advokater. Utåt sett stämmer deras liv överens med normerna i samhället, men sedan kommer det fram att föräldrarna i själva verket varit känslomässigt störda, säger Ekholm.

De patienter han träffar i arbetet har ofta haft en fader som inte visat känslor och som har slagit dem i stället för att prata. Och om narkotika kommer in i deras liv är risken stor för att ungdomarna råkar mycket illa ut.

- En människa som har tunt under fötterna stannar lätt i utvecklingen om han eller hon börjar använda narkotika. Tiden står still för dem och de minns saker som hände för flera år sedan som om de vore i går.

- Drogerna gör att de tar stryk, eftersom det finns en skörhet hos dem. Det värsta scenariot är om en ung man kommer till oss och säger att han har mått dåligt i hela sitt liv och sedan berättar att han mådde bra när han tog amfetamin. En sådan person har stora problem.

Amfetamin gör ofta människor paranoida. Det kan leda till missförstånd och misstro.

- En ung man vi behandlade slog ner en man som han trodde var pedofil. Han hade hört mannen tala med en flicka och trodde att mannen frågade om flickan ville följa med honom hem.

- Vår patient gick fram och slog mannen medvetslös. Senare visade det sig att mannen var flickans far.

- I rätten sade vår patient ingenting, han bara hängde med huvudet.

PETER SÖDERLUND

Mer läsning

Annons