Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svår potatissommar

Annons

Juli var en besvärlig månad för potatisodling. Mycket regn i kombination med värmeperioder och vind har gynnat spridningen av bladmögel, en av potatisens värsta fiender.

Bladmögelhotet har varit störst mot små husbehovsodlare och ekologiska odlingar, medan de konventionella odlarna klarat sig genom att använda medel som förebygger svampens angrepp. Pirjo Gutafsson är potatiskonsulent vid Potatisodlarnas förening i Dalarna och hon beskriver juli månad som mycket besvärlig.

- Många husbehovsodlingar är helt utslagna, även de som odlar potatissorter som skall stå emot bladmöglets angrepp, säger Pirjo Gustafsson.

Just nu växer potatisknölarna som mest och blasten behövs för att ge näring till plantan. Ett bladmögelangrepp nu innebär att skörden blir betydligt mindre än vad den annars skulle ha blivit.

- Egentligen ska bladmögel uppträda först i månadsskiftet juli-augusti, i år kom det mycket tidigare, säger Pirjo Gustafsson.

Lasse Olérs i Nås odlar potatis på konventionellt sätt och han har tvingats använda sig av förebyggande bekämpningsmedel fyra gånger under sommaren.

-Just nu ser läget lugnt ut, men det kan hända att situationen blir värre längre fram i augusti, säger Lasse Olérs.

I den ekologiska odlingen finns inte samma möjligheter att använda kemiska preparat. Där tvingas man så långt det går att lita till att man klarar sig undan smittan. Mary Bäck driver en ekologisk gård i Äppelbo. Hon har ända sedan hon började med ekologisk odling 1985 klarat sig undan svåra angrepp och hittills ser även årets skörd bra ut.

- Ett år hade odlarna i Borlängetrakten helt svarta fält, men vi klarade oss häruppe. Annars är det här smällar som ekologiska odlare får ta med i beräkningen, säger Mary Bäck.

Över hela landet har potatisodlarna problem med både bladmögel och regn som översvämmar fälten, det talas också om att det kan bli brist på potatis inför vintern. Pirjo Gustafsson vill tona ner hotet, först i september kan man sia om hur det blir med vinterns tillgång på potatis.

- Det finns ännu ingen riktigt stor risk för potatisbrist, säger Pirjo Gustafsson.

Bladmögel är en svampsjukdom som först angriper potatisens blast. När bladen sedan vissnar slutar potatisknölarna att växa. För att hindra att bladmöglet övergår till sin andra fas, brunröta, bör man ta bort all blast som smittats. Även om en odling drabbats av bladmögel är potatisen fortfarande ätbar, med den skillnaden att knölarna inte är lika stora som de skulle ha varit om plantan fått växa färdigt.

CARL-MAGNUS FAGEROLM

Mer läsning

Annons