Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svar om elkostnader

Annons

Svar till Bertil Hemming,

den 11 februari.

Här kommer ett kortfattat och förhoppningsvis upplysande svar på dina frågor.

r Är elavgift, nätavgift, nät-

överföringsavgift och el-

certifikat lika oavsett hur

mycket man förbrukar?

De fasta avgifterna (elavgiften och nätavgiften) som du har i dag förblir de samma oavsett förbrukning. Du kan påverka din fasta nätavgift genom att ändra huvudsäkring; minska kostnaden genom att "säkra ned", om det är möjligt i ditt fall.

Din nätöverföringsavgift och din elcertifikatsavgift påverkas däremot av hur mycket du förbrukar. Likaså hur mycket du får betala i moms beror på hur mycket el du förbrukar.

r Får elbolaget ta ut

dröjsmålsränta?

Ja, det är helt i sin ordning att ditt elbolag kräver dröjsmålsränta om betalning uteblir. Detta regleras i lag, och är alltså inget hyss från elbolagets sida. I det omvända förhållandet finns det egentligen inget som hindrar att du kräver ränta på det belopp som ska återbetalas. Speciellt inte om det gått lång tid sedan avräkningsfakturan gjordes och återbetalning inte skett.

Det allra vanligaste är dock att konsumenten får tillgodoräkna sig mellanskillnaden, som alltså justeras på kommande fakturor. Det är givetvis inte rimligt att du som elkonsument ska behöva vänta mer än sju månader innan ett tillgodoräknande sker.

Varför det är moms på skatten får du däremot fråga våra folkvalda om, som beslutat att momsbelägga energiskatten.

Har du fler frågor föreslår jag att du kontaktar Konsumenternas Elrådgivningsbyrå tfn: 08-450 92 92.

VERONICA LIDMAN EK

Mer läsning

Annons