Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svår eftersläckning

Annons

Med hjälp av en stor frontlastare stuvades brandresterna om för att brandmännen skulle komma åt att släcka ned de återstående brandhärdarna. Lastaren var nödvändig för att lyfta undan skrot från tröskverket och andra av hettan förvridna tunga föremål som hindrade brandmännen i arbetet.

Bland annat pyrde och kolade det friskt i de stora mängderna spannmål. I byggnaden fanns nämligen 50 ton havre och korn. Uppe på skullen förvarades dessutom ett 20-tal rundbalar med hö. Allt har gått förlorat. Det som inte brann upp är illa rök- och vattenskadat och därmed obrukbart som djurfoder.

- Spannmålet blir som popcorn av värmen från glödbränderna Det poppar och smäller stup i ett, berättar Norgren.

För bonden, Magnus Boman, innebar branden ett svårt slag. Av hans djurbesättning återstår nu bara ett 20-tal som hade turen att befinna sig utomhus på sommarbete när branden inträffade.

- Och ladugården är ju fullvärdesförsäkrad, berättar han lågmält till tidningen.

- De har varit hit från försäkringsbolaget men vi har ännu inte hunnit prata närmare om hur det ska bli med återuppbyggnaden.

En viss tröst för honom är också att han har gott om ensilage som förvaras utomhus och att det därmed inte ska behöva bli foderbrist för de djur som han har kvar.

- Och en grannkille hjälpte mig att köra undan två traktorer som stod parkerade intill ladugården när den brann, säger den drabbade lantbrukaren.

FREDDY NYLUND

Mer läsning

Annons