Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svår balansgång tycker moderatbasen Andersson

Annons

Så säger fullmäktigeledamoten och moderatbasen, Bengt Andersson, med anledning av tidningens uppgifter att kommunen ska bekosta miljoner kronor för de investeringar som krävs för Spendrups nya plockcentral.

Bland annat ska 20 000 kubikmeter gråberg sprängas och forslas bort från parkenområdet.

- Jag vet att vi haft diskussioner om "vissa insatser" men i vilken omfattning och vad detta innebär i pengar vet jag inte, tillägger Andersson.

- Vad jag vet är att det inte finns några konkreta beslut i frågan. Jag är förvånad över att en tjänsteman kan påstå att kommunen ska stå för alla kostnader.

Förra gången som det sprängdes berg i området runt bryggeriet fick kommunen betala 50 miljoner kronor för sin insats till Spendrups.

Den gången rådde det total politisk enighet om att stötta bryggeriet. Det talades om en fördubblad personalstyrka efter den investeringen.

- I dagsläget och med facit i hand vet vi att det inte blev som vi hade hoppats. Skackelbacken är i stort sett endast en grusområde.

- Spendrups gav inga löften utan enbart förhoppningar och det lär väl knappast bli annorlunda den här gången, tror Andersson.

Trots allt är Bengt Andersson en försiktig general som inte vill kritisera en eventuell ny kommunal miljonsatsning på bryggeriet.

- Det är helt klart företaget som sitter med trumf på handen.

- Nu handlar det om 40 arbetstillfällen och för ett nytt arbetstillfälle i vår region brukar kostnaden ligga på mellan en och två miljoner kronor.

Några garantier från Spendrups förväntar sig inte Bengt Andersson.

- Nej, det lär det inte bli tal om. Helt klart handlar det om en ny chansning från kommunens sida.

Några pengar för ändamålet finns inte i budgeten.

- Nej, det blir väl att låna upp nya pengar precis som fallet var förra gången. Vi får se det som en investering.

Det har förekommit diskussioner om att en av de två stora anläggningarna i Grängesberg eller Vårby kommer att få ge vika.

- Det känner vi till men jag törs inte ens tänka tanken att det skulle handla om Grängesberg.

- Ett sådant dråpslag skulle bli knäcken för hela samhället, avrundar Bengt Andersson.

HARALD LOHSE

Mer läsning

Annons