Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svante bakom Ludvikas uterum

Annons

DAGENS JUBILAR

Svante Springare, Röbacksvägen 42, föddes i Gällivare och kom via Kramfors till Ludvika 1973.

Här erhöll han först anställning som parkmästare och fyra år senare avancerade han till stadsträdgårdsmästare.

Redan hemma i Gällivare började Springare sin utbildning inom trädgård.

- Jag har arbetat med detta i hela mitt liv och tycker att det är roligt att skapa fina miljöer för Ludvikaborna, säger Svante Springare.

Mycket av hans arbete består av arbetsledning, administration och planering. Svante har till sitt förfogande nio heltidstjänster som sköter om Ludvikas grönområden. På sommaren tillkommer det också säsongsarbetare för gräsklippning.

Under vinterhalvåret sker inköp av plantor och frön som planteras tidigt på våren i växthuset på Stensveden. Höst och vinter är också den tid då buskar och träd beskärs.

- Snöskottning är naturligtvis en av arbetsuppgifterna på vintern. Då sker även nödvändiga reparationer av lekredskap, parksoffor med mera. Det finns totalt ett 40-tal lekplatser i Ludvika med omnejd som måste ses över, förklarar Svante.

Svante ansvarar också för att 21 stycken julgranar kommer på plats i Ludvika med omnejd innan första advent.

Hur ser fritiden ut för stadsträdgårdsmästaren, går det att koppla av från plantor och grönt?

- Jag kopplar helst av från blommor och växter när jag är ledig. Gräsklippning och busk- och trädbeskärning är i stort sett allt jag sysslar med hemma i trädgården. Däremot ägnar jag en stor del av fritiden till underhållsarbete av det egna huset i Sörvik, säger Svante.

Bärplockning är ett stort intresse och Svante plockar gärna blåbär, lingon och hjortron under bärsäsongen.

- Jag försöker alltid få en veckas ledighet för att vandra i fjällen och fotografera den vackra naturen, säger Svante som också är amatörfotograf och har under flera år tillhört Ludvika fotoklubb.

Ett annat intresse är skidåkning. I början av 80-talet åkte Svante vid två tillfällen Vasaloppets öppet spår. Numera handlar det mest om motionsåkning och han kopplar gärna av med skidåkning så ofta vädret tillåter.

Den stora dagen firas hemma i Gällivare med familj och släkt.

ANITA MAGNUSSON

Mer läsning

Annons