Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svansbett förbryllar

Annons

Man misstänker nu att något rovdjur varit i farten, men bara fått nöja sig med en bit av svansen. Kanske att en björn tog ett nafs i svansen, men kon lyckades hinna undan.

- Vi var tillfälligtvis borta hela dagen och det var sedan vi tagit in korna för kvällen som jag såg att en av dem hade blivit av med en större bit av svansen. Det syntes att kon hade ont och att hon var skärrad, berättar fäbodbrukaren Irene Gustavsson.

Veterinär kallades till Råberget på söndagen för att se om det blodiga såret på kons svans. En rovviltsexpert från länsstyrelsen kom också för att försöka utröna vad kon kan ha råkat ut för.

Ingen av dem kunde ge något säkert svar, men det är inte uteslutet att kon har varit jagad av något rovdjur. I och för sig kan den ju ha fastnat med svansen på något sättute i skogen. Men vid en liknande händelse i Lima förra sommaren kunde man med stor säkerhet konstatera att det var en björn som bitit av en kosvans på samma sätt. Där fanns det spår.

- Vi har ingen direkt indikation på att björn finns i närheten. Inga spår har synts till. Eftersom vi var borta vet vi inte var korna gick under dagen då skadan uppkom och vi vet inte var vi ska leta efter spår. Annars har man ju en viss koll och hör var de rör sig i omgivningarna, säger Irene och Erik.

De har tre kor, ett 50-tal får samt ett antal hästar i fäboden, som ligger en mil norr om Malungsfors. Bland jägare är det känt att det finns en och annan björn i trakten. Så sent som för en dryg månad sedan har även gjorts ett par observationer av varg, dels i Malungsfors och dels i södra Lima.

Rovdjursspårare skulle på söndagskvällen komma upp till fäboden för att försöka se om de kunde göra några iakttagelser, som kan förklara hur kon kunde mista en del av svansen.

Korna, som var litet oroliga, fick tillbringa söndagen inne i fjöset. Den skadade kon var rädd om sin bakdel och hade synbarligen ont i svansen som blivit flera decimeter kortare.

För korna är svansen en viktig kroppsdel för att hålla flygfäna borta vid skogsbetet.

ANDERS MOJANIS

Mer läsning

Annons