Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svängrum ordnas för EU:s miljömål

Annons

EU-ordföranden Tyskland tror sig kunna få med medlemsländerna på kraftigt ökad användning av förnybar energi.

Men ländernas svängrum kan bli stort.

Trots motstånd och reservationer från en rad länder vid kvällens diskussion på EU-toppmötet i Bryssel tänker den tyska förbundskanslern Angela Merkel försöka driva igenom att EU ska anta ett bindande mål för att sol-, vind- vatten- och biokraft ska svara för 20 procent av EU:s energibehov 2020.

Det framgår av förslaget till slutsatser från mötet.

EU föreslås också ensidigt åta sig att minska utsläppen av växthusgaser, som koldioxid, med 20 procent till 2020, jämfört med nivåerna 1990. Om andra stora aktörer i världen kan fås med på det lovar EU att verka för en minskning med 30 procent till 2020, enligt förslaget till slutsatser.

Sverige är ett av de länder som starkast backar upp Merkels linje.

I dag svarar förnybar energi för drygt sex procent av behovet.

För att blidka länder som tvekar om att klara 20 procent förnybar energi föreslås det att särskild hänsyn ska tas till varje enskilt lands energimix och nuvarande användning av förnybar energi, när de nationella målen ska förhandlas fram.

Det är EU-kommissionen och EU-ländernas ministerråd som ska föreslå och förhandla om hur mycket förnybar energi som varje enskilt medlemsland ska klara att nå upp till, för att EU ska klara minst 20 procent.

Länder som Sverige, Finland och Danmark, som redan ligger över 20 procent, väntas få ett ytterligare beting för att täcka upp för de länder som inte har några förutsättningar att klara ge mer än ett litet bidrag.

I slutsatserna påpekas det, en gest till Frankrike, Tjeckien och flera andra mer kärnkraftspositiva länder, att atomkraft kan ge värdefulla bidrag för att minska utsläppen av koldioxid och att den dessutom bidrar till säker tillgång på energi. Men, det är upp till varje medlemsland att ta ställning till om kärnkraft alls ska användas.

EU ska, enligt förslaget, ha målsättningen att avsluta världens klimatförhandlingar senast 2009.

Det innebär att Sverige, som blir EU-ordförande andra halvåret 2009, kan få uppdraget att lotsa EU och det avtal som ska avlösa Kyotoprotokollet om växthusgaser i hamn.

TT

Mer läsning

Annons