Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svångremmen dras åt när kommunen sparar

Annons

Budgetprognosen i april visar att Orsa kommun går mot ett underskott på drygt nio miljoner kronor vid årsskiftet, om ingenting görs.

Enbart socialnämndens prognos pekar mot ett underskott på 7,2 miljoner kronor. Där har redan en rad beslut tagits för att spara pengar och efter semestrarna väntar beslut om särskilda boendet och gruppboendet.

Vid kommunfullmäktiges senaste sammanträde var det barn och utbildningsnämnden samt kommunstyrelsen som ålades att spara sammanlagt 1,5 miljoner kronor.

- Det här är första gången som Orsa kommun går in under ett verksamhetsår och ändrar i budgeten. Det är vi tvingade till, annars väntar en oerhört svår ekonomisk situation längre fram, sa Ann Beskow.

Hon kommenterade budgetsituationen med att kostnaderna för den sociala verksamheten rusar iväg.

- Det gäller för oss att bromsa den våldsamma kostnadsutvecklingen. Det är också svårt med den långsiktiga planeringen för kommunerna i nuläget, eftersom det med kort varsel kommer nya statliga direktiv. Vad vi behöver är mer långsiktiga spelregler för att få stabilitet i ekonomin.

Förslaget till kommunfullmäktige var att barn och utbildningsnämnden ska spara en miljon kronor och kommunstyrelsen 500 000 kronor. Där ingår näringslivskontoret, stadsarkitektkontoret, räddningstjänsten, AME, kultur och folkhälsa.

Johny Kronwall (v), var den ende som röstade emot förslaget i kommunstyrelsen.

- Jag är inte emot syftet med sparförslaget, som är att hjälpa socialnämnden, så att den inte ensam ska behöva spara hela summan.

- Däremot anser jag att fördelningen i sparförslaget ska vara annorlunda. Mitt förslag är att kommunstyrelsen åläggs att spara en miljon kronor och att barn- och utbildningsnämnden ska spara en halv miljon, sa Johny Kronwall.

När det var dags för röstning, blev Johny Kronwall nedröstad även den här gången och kommunstyrelsens förslag klubbades.

BÖRJE LINDH

Mer läsning

Annons