Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svampangrepp går att stävja

Annons

- Målet är självfallet att bekämpning med kemikalier inte ska behöva göras, men det kan gälla ganska stora pengar om man inte sprutar och säden angrips av exempelvis sköldfläcks- eller bladfläckssjuka, de vanligaste svampsjukdomarna häromkring, säger Mats Erlandsson, säljare på Lantmännen i Hedemora.

Forskning och försök med växtskyddsmedel sker kontinuerligt, många av dem på uppdrag av tillverkarna. För kontakter mellan tillverkare och jordbrukare, och för samordning av försöken, ansvarar i många fall Hushållningssällskapet.

Sällskapet redovisar också resultaten av gjorda fältförsök i skriften Sveaförsök som ges ut varje år.

I Sörbo sydöst om Hedemora ligger ett av försöksfälten där svampbekämpningsmedel för närvarande testas. Mats Erlandsson och Henrik Nilses från Lantmännen i Krylbo besökte på fredagen fältet tillsammans med Magnus Andersson, regionchef för Syngenta Crop Protection, ett av de företag som har produkter med i försöket.

- Kornet ser genomgående bättre ut i årets försöksfält än vad det gjorde under ett liknande försök på ett fält i närheten för ett par år sedan, konstaterade Mats Erlandsson efter inspektionen.

För Gävle-Dalabönder är det svårare att bedöma när insatser mot svamp kan behöva göras än för yrkesbröder längre söderut. Det beror på den korta växtsäsongen som innebär att svampangreppen utvecklas snabbt.

- Vår uppgift är att ge råd, och därför har vi också intresse av att följa den här typen av försök noga, säger Henrik Nilses. Nederbörd, växtföljdsordning och val av utsäde är tre faktorer som påverkar riskerna för angrepp.

- Korn är den vanligaste grödan här i trakterna och odlas det på samma fält flera säsonger ökar riskerna. Med varierade växtföljder minskar risken för svamp. Tyvärr kan också somrarna vara ganska fuktiga vilket ytterligare ökar riskerna, säger Mats Erlandsson. Benägenheten att spruta mot svamp är heller inte stor bland Gävle-Dalabönder.

- Vi strävar heller inte efter att öka insatsen av bekämpningsmedel av såväl kostnads- som hälsoskäl, men vi måste kunna bedöma så bra som möjligt när det är bättre att spruta än att låta bli, säger Mats Erlandsson.

LOTTA LILLE

Mer läsning

Annons