Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svalt intresse för fjärrvärme

Annons

Intresset för fjärrvärme är fortsatt mycket starkt i centrala Leksand. Hittills har Leksand Rättvik Energi byggt 8,5 kilometer kulvert och i dagarna fortsätter grävningsarbetet i Käringbergsområdet.

- Om två år är nog de flesta i centrala Leksand anslutna och först då får vi se hur vi gör på Åkerösidan, säger Sellner.

Fjärrvärmekunderna är mycket positiva och den enda kritik som ibland förekommer, enligt leverantören, bottnar i blivande kunders otålighet. De vill helt enkelt inte vänta för länge på att bli anslutna.

Hittills har fjärrvärmen ersatt cirka 2 000 kubikmeter villaolja per år i Leksand, vilket motsvarar 500-600 villor.

I augusti förra året introducerades fjärrvärmen i Insjön, men först i sommar tar bygget fart på allvar. I princip alla kommunala byggnader ska så småningom anslutas och redan i år hoppas man att skolan, Solhem och andra kommunala byggnader i närheten ska vara anslutna.

Ett 30-40-tal av de villaägare som hittills erbjudits fjärrvärme har nappat på erbjudandet och målsättningen är att alla ska vara anslutna under året.

- Intresset är inte lika stort i Insjön. Många har valt att borra eller lagt egen ytvärme, men jag tror att intresset ökar bara vi börjar gräva i byn, säger Sellner.

Hittills har 100-150 villor erbjudits fjärrvärme i Insjön. Tanken är att hela tätorten så småningom ska erbjudas värmealternativet.

MAGNUS ROLANDS

Mer läsning

Annons