Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Svag" politiker slår tillbaka

Annons

I gårdagens tidning kritiserade Hans Dahlqvist Faluns nuvarande politiker som han ansåg för svaga och de kommande politikerna som oskrivna kort. Han efterlyste starka politiker med djärva idéer och tog s-politikerna Vidar Andersson, Göran Rosengren och Peter Hultqvist som goda exempel. Han sade sig också bäva för att det efter nästa val ska bli samma konstellation med sex samarbetande partier i ledningen.

Mikael Rosén, som själv suttit i Näringslivet Falun-Borlänges styrelse, blev milt uttryckt förvånad över Dalqvists kritik.

- Organisationen bildades ju för att vi skulle samarbeta med näringslivet över kommungränsen. Jag förstår inte vad han menar. För svaga för vadå? Falun är ju den kommunen som går bäst nu, säger han.

Han pekar bland annat på att Falun har en mycket positiv befolkningsutveckling och Kopparstadens tomma lägenheter har nästan halverats under den innevarande mandatperioden.

Han är lätt irriterad över att bli betraktad som en total nykomling i politiken.

- Jag betraktar inte mig själv som ett oskrivet kort och flera andra som nu är med kommer också att vara kvar, säger han.

Han förstår inte heller Dahl-qvists kritik att Falupolitikerna skulle ha svårt att fatta beslut.

- Då har han inte läst tidningarna under mandatperioden. Vi har tagit en rad obekväma beslut som vi fått stryk för i pressen, säger han.

Som exempel ger han omstruktureringen av gatukontoret och socialförvaltningen och olika sparåtgärder som exempelvis nedläggningen av Britsarvsgåden.

Han förstår inte heller hur man kan ondgöra sig över den politiska sammansättningen.

- Det beror faktiskt inte på politikerna utan på väljarna, säger han.

Och de exempel på politiker som Dahlqvist vill ha ger Rosén inte mycket för.

- Björn Rosengren är mest känd här i Falun för att inte ha uppfyllt löftena som gavs i samband med regementsnedläggningen.

Om Vidar Andersson säger han:

- Jag kan förstå att man från näringslivshåll är besviken på socialdemokraternas lista men det är ju inget skäl att såga alla partierna jäms med fotknölarna.

Att Peter Hultqvist framstår som stark är inte så konstigt anser Rosén. Han behöver ju inte ta så mycket hänsyn till andra partier.

Men visst finns det skäl till en viss självrannsakan.

- Vi är för dåliga i Falun att visa upp vad vi faktiskt gör. Men jag hoppas att jag för egen del får ett konstruktivt samarbete med Näringslivet Falun-Borlänge om jag blir kommunalråd efter valet, säger han.

KATARINA RUDBECK

Mer läsning

Annons