Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svackan är över - nu går Dalarna mot ljusare tider

Annons

I går höll Michael Leufken, länsarbetsdirektör, och Jan Sund-qvist, länsarbetsnämndens prognosmakare presskonferens i Ludvika. Med utgångspunkt från bakgrundsstatistik och prognoser hävdar de att Dalarna har en uppåtgående trend.

- Vi har gått emot riket i övrigt, vi ser en ökad sysselsättning och minskad obalans, säger Michael Leufken.

(Obalans är summan av den öppna arbetslösheten, plus de som är inne i någon form av åtgärdsprogram.)

Att de flesta av dalakommunerna visar plussiffror i befolkningsstatistiken är också ett mått på att utvecklingen verkligen vänt, hävdar man.

- Vi ser tecken att vi passerat botten, att konjunktursvackan vänt. Vi hör gynnsamma signaler, med undantag möjligen för offentliga sektorn, men det är något som uppvägs av en stark privatmarknad, säger Michael Leufke.

Utmaningen i framtiden kallar Leufke den demografiska situationen. De stora pensionsavgångarna kan betyda hot eller möjlighet.

- Genom att det är annorlunda här än i storstadslänen, går vi in i problemen tidigare. Vi kommer att kunna erbjuda intressanta jobb flera år tidigare, det bör vi använda till vår fördel.

Däremot blir kompetensbrist ett problem. Dalarna har för många arbetssökande utan gymnasieutbildning. Därför söker man ett sätt att värdera deras kunskaper, att hitta ett gemensamt nationellt sätt att mäta den kompetens man tillägnat sig i arbetslivet.

Dalarna är ett starkt varumärke hos idyll- och livskvalitetssökande, konstaterar Michael Leufke och ger en förklaring till många kommuners positiva befolkningsnetto.

Bakom plussiffrorna döljer sig ofta en sanning som gör att vi inte ska vara överdrivet oroliga när ungdomar lämnar länet.

- Det har visat sig att många söker sig tillbaka efter ett antal år. Speciellt unga kvinnor "förökar sig" utomläns, kommer tillbaka med utbildning, erfarenhet - och familj, fastslår han.

Mer läsning

Annons