Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Surströmmingen - älskad och hatad

Annons

- Jag tycker att det luktar gott. Tycker man om smaken så gillar man lukten också, förklarade Gun Hermansson.

Hon och de andra som tyckte att den lagrade fisken doftade, drog sig till brända tomten och tältet där Lions Ängsklockor serverade tunnbrödsklämmor med surströmming, lök och potatis.

Andra rynkade på näsan, vände snabbt och gav sig i stället av till Lionsherrarna som krängde hamburgare och korv utanför Handelsbanken.

Mitt i vimlet befann sig Gunilla Lidén, dietist på Ludvika lasarett.

Och eftersom undertecknad hör till dem som får kväljningar av surströmmingslukten var frågan till henne naturlig.

Är det verkligen nyttigt att äta något som luktar så illa?

- Det är nog ganska bra mat egentligen. Syrad fisk är mera lättsmält än vanlig, förklarade hon och fortsatte.

- En nackdel är allt salt. Man måste tänka på att äta annat, och att dricka mycket.

Det rådde i alla fall ingen tvekan om att många av Ludvikaborna såg anrättningen som en delikatess. Stundtals var kön till serveringstältet lång.

Utanför underhöll en durspelsgrupp, och längre ned på gågatan höjde Covergruppen Midnight stämningen.

LOTTA OLIN

Mer läsning

Annons