Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Surfa gratis i Borlänge centrum

Annons

- Nätet kommer att vara öppet för alla och vi startar det nu i dagarna. Det är det första kostnadsfria trådlösa nätet i Sverige säger Fredrik Skogsbergs, som är en av initiativtagarna.

Han menar att Borlänge är lite av en IT-stad och att det därför råder gynnsamma förutsättningar för att bygga ett trådlöst internet.

Inom kort kommer alltså vem som helst att kunna sitta uppkopplad i centrala Borlänge. Det innebär att de som ofta är uppkopplade kan sätta sig på en parkbänk eller lägga sig på gräsmattan och arbeta utan att behöva betala för det.

Idén föddes för två år sedan och allt sedan dess har trion bestående av Fredrik Skogsbergs, Jakob Wernhjälm och Jon Wallsten lagt ett otal timmar av sin fritid på att förverkliga sin idé.

- Från början var tanken att vi skulle bygga ett köpnät, men vi vill att vem som helst ska kunna använda sig av nätet.

Det trådlösa nätet fungerar på så sätt att signalerna går via så kallade accesspunkter. Dessa placeras på höga byggnader, till exempel på turistbyrån och Soltorgsgymnasiet. Varje accesspunkt har en täckningsradie på 500 meter.

Finansieringen ordnas genom att företag köper reklam i nätet och enligt Fredrik Skogsbergs finns ett stort intresse för nätet bland stadens företag.

- Våra samarbetspartners är intresserade av framtida IT-användning. Det slutgiltiga nätet ska vara igång i vinter. Bland andra är företagen i Kupolen intresserade och då främst fastighetsägaren Sten & Ström.

De områden nätet ska täcka är stadskärnan, Framtidsdalen och Kupolen.

För studenter på högskolan kommer nätet innebära stora vinster, eftersom de inte behöver skaffa sig en fast internetuppkoppling, dessutom stödjer systemet IP-telefoni.

Det innebär att de som ringer med mobiltelefon över internet kan ringa till andra med IP-telefoner. Redan i dag finns många mobiltelefoner med IP-telefoni.

- Affärsmän kan ersätta sina trådlösa kontorsstelefoner med IP-telefoner, säger Fredrik Skogsbergs.

PETER SÖDERLUND

Mer läsning

Annons